Connect with us

Politika

BRDO BRIONI SAMIT: Pres konferencija lidera balkanskih zemalja

Published

on

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović posjetio je danas u Ljubljanu gdje, na poziv predsjednika Slovenije Boruta Pahora, učestvuje na samitu Brdo-Brioni Procesa, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

“Ovogodišnji Samit, kojim se obilježava deset godina od uspostavljanja ove zajedničke slovenačko-hrvatske inicijative, potvrda je kontinuirane posvećenosti snaženju regionalne saradnje i evropske integracije. Sastanak lidera će biti prilika da se pošalju zajedničke poruke o potrebi intenziviranja i efikasnije i djelotvornije politike proširenja i geopolitičkoj važnosti integracije Zapadnog Balkana za ukupnu stabilnost Evrope”, navodi se u saopštenju Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor je izjavio da je usvojena zajednička deklaracija u okviru procesa Brdo-Brioni, kojom se Evropska unija poziva da region Zapadnog Balkana vidi kao cjelinu.

“Pozivamo EU da region Zapadnog Balkana vidi kao cjelinu, a ne samo kao pojedinačne zemlje sa kojima pregovara”, rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

On je naveo da je u deklaraciji naglašeno da Brisel na region treba da gleda kao na geopolitičko pitanje.

“To je recipročan proces. EU mora ubrzati proširenje, a zemlje Zapadnog Balkana moraju ubrzati reforme”, dodao je Pahor.

Milanović: Tekst dogovorene deklaracije je kompromis

Milanović je kazao da su dogovorili tekst deklaracije koji je kompromis.

“Neko bi rekao najniži zajednički imenilac, ja kažem kompromis pri kojem je netko od nečega morao odustati”, izjavio je Milanović.

On je istakao da je tokom današnjeg sastanka bilo i određenih nesporazuma.

“Recimo da je agenda kosovske predsjednice (Vjose) Osmani bila nešto ambicioznija i da su zbog protivljenja Srbije neki dijelovi morali biti ispušteni. Ja to vidim kao sasvim prihvatljivu cijenu dokumentu koji je dobar”, kazao je Milanović.

On je rekao da su Slovenija i Hrvatska tu prije svega da pomognu državama koje su u integracijskom procesu, u fazi u kojoj su oni bili prije 15, 20 godina. Naglasio da je to jedini motiv, da se pomogne državama jer u tome vide i svoj interes.

Dodao je da je postignuto kompromisno, ali jasno rješenje iza kojeg svi stoje, a da će se za godinu dana ponovo vidjeti u Prištini ili Beogradu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na samitu Procesa Brdo-Brioni bilo govora o promjeni granica unutar regiona, ali da se Srbija zalaže za granice koje su utvrđene u Ujedinjenim nacijama.

“Srbija se oduvijek zalaže za princip poštovanja nemijenjanja granica priznatih od Ujedinjenih nacija. Neki misle da ne treba da se mijenjaju granice onako kako se njima sviđa, a mi mislimo da ne treba da se mijenjaju u skladu sa pravilima koje su ustanovile UN “, kazao je Vučić nakon samita Procesa Brdo-Brioni.

Dodao je da je bilo riječi i o evrointegraciji regiona.

“Postignut je konsenzus da se cio region nalazi na evropskom putu i da bi trebalo zajednički da radimo. Podržali smo namjere, želje i pretenzije drugih na zapadnom Balkanu i za otvaranje datuma za pregovore i za viznu liberalizaciju”, rekao je i dodao da je bilo pitanja i oko kojih lideri nisu bili saglasni”, rekao je Vučić.

Samit Procesa Brdo-Brioni, na kojem su učestvovali predsjednici Slovenije, Hrvatske i zapadnobalkanske šestorke među kojima je i Crna Gora, održan je danas na Brdu kod Kranja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije