Connect with us

COVID-19

GALIĆ: Obolijevanje u CG na najnižem nivou od jula 2020.

Published

on

Obolijevanje od koronavirusa u Crnoj Gori danas je na najnižem nivou od jula prošle godine, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

On je na pres konferenciji saopštio da je prosječan broj novoinficiranih posljednje nedjelje bio 18, a bilježi se i konstantan pad tog indikatora od marta ove godine.

“Trenutno aktivnih slučajeva je 380, a hospitalizovano je 60 osoba. Od prosječnog broja testiranih, udio pozitivnih je 1.43 posto”, pojasnio je Galić.

On je saopštio da je do 16. juna dato 270.237 doza vakcine, od kojih je prvom dozom imunizovano 146.964 građana, a u cjelosti njih 123.273.

U odnosu na zemlje čija je bitna grana turizam, Crna Gora ima povoljnije vrijednosti od Španije, Turske, Kipra i Grčke

“Od punoljetne populacije, njih 30.6 odsto je primilo jednu dozu vakcine, a 27.7 odsto obje doze”, rekao je Galić.

Procentualno, u odnosu na broj stanovnika, kako je rekao Galić, Crna Gora je vakcinisala više građana u odnosu na Albaniju, Kosovu, BiH, Sjeverne Makedonije, te Bugarske kad je riječ o zemljama EU.

Galić je rekao da je pokazatelj kumulativnog obolijevanja u Crnoj Gori na 14 dana manje od 20 zemalja Evropske unije.

Galić je saopštio da će od sjutra pa do 2. jula u Crnoj Gori na snazi biti nove, liberalnije epidemiološke mjere, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Naime, s obzirom na broj vakcinisanih stanovnika, te padu broja inficiranih, Savjet za borbu protiv korona virusa odlučio je da se maksimalno liberalizuju uslovi rada i života u Crnoj Gori.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije