Connect with us

Politika

KOTIJE: Zakon ne osigurava nezavisnost Tužilačkog savjeta, ispuniti mišljenja VK

Published

on

Koizvještilac Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru, Damijan Kotije (Damien Cottier), poručio je večeras povodom rasprave u crnogorskom parlamentu da nact Zakona o državnom tužiocu ne osigurava nezavisnost Tužilačkog savjeta i pozvao poslanike Skupštine da u potpunosti sprovedu oba mišljenja Venecijanske komisije.

U seriji od tri tvita Kotije je poručio sljedeće:

“Crnogorski parlament večeras vodi raspravu o revidiranom Zakonu o državnom tužiocu. Novi nacrt uveliko ide u susret ispunjavanju preporuka Savjeta Evrope i Venecijanske komisije, ali kao koizvjestilac Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, zajedno sa Zingersom (Emanuelisom) ja apelujem na poslanike da urade više” , naveo je.

“Crnoj Gori je potrebno nezavisno pravosuđe za efikasnu borbu protiv korupcije. Ipak, trenutni nacrt predviđa da se kompletan sastav Tužilačkog savjeta zamijeni a novoimenovani članovi izaberu prostom većinom u parlamentu. To ne osigurava nezavisnost Tužilačkog savjeta”.

Kotije stoga poručuje crnogorskim parlamentarcima da je od ključnog značaja da se osigura da Tužilački savjet bude neutralan.

“Venecijanska komisija je predložila druge načine za naprijed, a vlasti su do sada bile kreativne u pronalaženju rješenja. Ali je od vitalne važnosti da se na članove Savjeta gleda kao na neutralne. Pozivamo naše parlamentarne kolege da u potpunosti sprovedu oba mišljenja Venecijanske komisje”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije