Connect with us

Politika

VUČIĆ: Priznanje Kosova je američka ideja

Published

on

Predsjednik SAD Džozef Bajden uputio je pismo-čestitku predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije, 15. februara.

“Dobio sam čestitku predsjednika Bajdena, hvala mu za čestitku. Što se tiče međusobnog priznanja to ne stoji ni u jednom aktu svjetskih organizacija, ni EU, ni u jednoj rezoluciji. Bilo je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rješenje i već sam im u lice rekao šta mislim o međusobnom priznaju”, kaže Vučić, odgovarajući na čestitku Džozefa Bajdena.

Kaže da Srbija čuva mir.

“Drugačije reagujemo nego što je očekivano”, dodaje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je suviše mali da bi mogao da se suprostavi svima u okruženju koji bi želeli kraj i nestanak Srbije ili najvećoj svetskoj sili koja od nas zahteva međusobno priznanje, ali suviše veliki da dozvoli ponižavanje sopstvenog naroda i rušenje sopstvene države.

Vučić je, upitan da prokomentariše nove prijetnje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji kaže i da će ga “skloniti”, kazao je da se radi o veoma opasnom čoveku, u šta smo imali prilike da se uvjerimo u svakom smislu.

” Ne mislim da laže kada govori o ujedinjenju sa Albanijom. Naprotiv, idu sa pomjeranjem granica sve vrijeme, a samo je pitanje kada dolazite do zida”, istakao je on.

Vučić je ukazao da su prvo govorili o međusobnom priznanju, a sada se vidi da to nije njihova, već američka ideja, koju Amerikanci nijesu od početka nametali do trenutka kada su pokušali da to učine Vašingtonskim sporazumom.

“Sada je jasno da je to potpuno američka ideja, da nijesu željeli razgovore o dvije Nemačke i drugim rješenjima, već je jasno da hoće potpuno poniženje Srbije, a na tu vrstu poniženja sve što mogu da kažem rekao sam u lice u Bijeloj Kući. Niko nije očekivao da smijete to da kažete, ali ću to ponoviti na svakom mjestu”, rekao je on.

“Vučić je napomenio da Haradinaj već drugi put prijeti njegovim rušenjem, dodajući da je to učinio pre dvije godine. “Obećao je da ću do Svetog Nikole 2019.biti srušen, kada su bili protesti u Beogradu, kada je govorio da će svi zajedno da me obore. I sada je to moguće, kao što je uvijek. Svakako je riječ o veoma opasnom čovjeku, ozbiljnom političaru”, istakao je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije