Connect with us

Politika

Slučaj SNP – propast još jedne Vučičeve filijale

Published

on

Piše: Neven Mitrović

“SNP bi atom pocijepao da može” – šaljiv je komentar na najnovije cijepanje te partijce na relaciji Joković-Šćekić. Partija koja je u prošlom mandatu Skupštine imala nezasluženih pet poslaničkih mandata, pet ministara, predsjednicu Skupštine, devet direktora javnih preduzeća, desetine državnih sekretara, predsjednika UO, vlast u desetak opština…. pa sa svime tim, na izborima jedva 3.1 odsto i prolaz kroz iglene uši.

Prolaz obezbijeđen sa preko 3.000 glasova za koje je direktno zaslužan Vučić kroz zvanje članova SNS iz Srbije koji su morali naći barem po jednu familiju da glasa „SeNePe“ ako su htjeli da zadrže direktorsko mjesto.

Uz podršku SNS logistike, malo Crkve Srbije, malo ugovora o djelu – sve kad saberete ni 10.000 glasova, od 550.000 upisanih. Tu nije kraj propasti, koja se ovih dana uživo desila pred našim očima. Otcijepljeno krilo SNP, predvođeno Nebojšom Vuksanovićem, Aleksandrom Damjanovićem Markom Kovačem je na izborima u Podgorici uzelo 2.75 odsto, dok je SNP na prošlim podgoričkim izborima u istom sastavu, plus Joković i Šćekić uzeo 2.80 odsto!

Fotografija 1: Slučaj SNP - propast još jedne Vučičeve filijale Beranski plejboj sa Aliekspresa Dragoslav Šćekić i srednjoškolac sa sumnjivom diplomom u ulozi ministra Vladimir Joković – Jokaš

Znači da su sada koaliciji Za budoćnost Podgorice doprinijeli sa 0.05 odsto ili brojem birača koji se okupi na jutarnjoj kafi u nekom kafiću. Zbog toga je izvjesno da više neće dobijati mandate od Mandića na poklon, jer su soliranjem u Budvi (gdje su dobili čak 2!) pokazali da im se ne može vjerovati. Zbog toga je jedan od uslova Mandića i Kneževića u Podgorici bio da oni odrede ko će biti odbornik, a ne SNP, što se na kraju i desilo.

Naravno, dobra stvar za crnogorski evropski i građanski korpus je i to što se ova najnovija srpska partija nije proslavila u jedinom gradu gdje su imali koliko-toliko uporište i što poslije genocidnog ministra Leposavića i ovaj projekat ide u istoriju.

Zbog svega ovoga agilni potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić traži smjenu Jokovića, koji mu je odgovorio time što ga nije stavio za koordinatora za promjenu sastava Opštinskih odbora. Ako imate dva člana Vlade, a jednog od njih ne stavite da koordinira makar Šavnik, jasno je da će se desiti još jedan raskol i to veoma brzo.

Ono što nam slijedi je definitivni odlazak ove nekadašnje filijale KOS, a danas srbijanske BIA u političku penziju, čime će Vučić u Crnoj Gori ostati bez još jednog oslonca, ma koliko malog i nebitnog.

Zbog toga će narednih par mjeseci biti zanimljivo i kad je ovaj proces u pitanju, jer svedočimo onome što je Portal Aktuelno već pisao u proteklih par godina – definitivnom slomu Vučićevog i Vulinovog “srpskog sveta” u Crnoj Gori.

Fotografija 2: Slučaj SNP - propast još jedne Vučičeve filijale Osta Aca bez upotrebljivih resursa

Kako smo već pisali, kada se pogledaju rezultati izbora u tri crnogorske opštine, građani Gusinja, Podgorice i Kotora su poslali ubjedljivu poruku Vučićevim partijama u Crnoj Gori. Nijesu pomogla ni dva visoko podignuta liberalna prsta Alekse Bečića ni ruka na srcu i suza u oku Milojka Spajića na posljednjem predizbornom skupu. Njihova upotrebna vrijednost je prošlost, a preveliku bliskost sa ostacima DF-a i Andrijom Mandićem vodi ih putem kojim prolazi Nebojša Medojević, osvajač 0.6 odsto glasova na posljednjim parlamentarnim izborima.

A kada su u pitanju glavne Vučićeve uzdanice Andrija Mandić i Milan Knežević, već sada se polako kreće u borbu između oslabljenog Raja i ambicioznog Pipuna za prevlast kod Vučića, odnosno sigurnu apanažu u narednom periodu.

Ali sve su prilike da će Vučić u budućnosti tražiti nove igrače na sceni, ako i on uopšte potraje, jer su svi gore navedeni – ugasili.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije