Connect with us

COVID-19

AMERIČKI NAUČNICI: Delta soj prenose i vakcinisani i nevakcinisani

Published

on

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti CDC saopštili su da delta soj koronavirusa, koji je jako zarazan, mogu da prenose i vakcinisane i nevakcinisane osobe, prenosi Glas Amerike.

U internom dokumentu u koji je uvid imao Vašington post, CDC apeluje na osoblje da promijeni pristup pandemiji zbog delta varijante, kao i da se javnosti predoči opasnost od novog soja. Takođe se navodi da postoje dokazi da oboljeli od delta soja često bivaju hospitalizovani ili umiru.

Ipak, CDC ističe i da su vakcine pokazale visok stepen efikasnosti u sprečavanju da se razvije ozbiljna klinička slika ili da se desi smrt. CDC ističe da, iako je šansa da se vakcinisani zaraze znatno manja, i oni mogu prenositi virus kao i nevackinisani, na druge osobe.

Najpoznatiji stručnjak za infektivne bolesti u SAD Entoni Fauči kazao je da se nada da će američke regulatorne agencije narednog mjeseca izdati dozvolu za trajnu upotrebu vakcina, umjesto sadašnje hitne, i da se nada da bi to takođe moglo da ubijedi ljude da se vakcinišu.

Predsjednik SAD-a Džo Bajden je objavio da zaposleni u federalnim agencijama moraju da budu vakcinisani, a ako to neće, moraju da nose maske i da se redovno testiraju.

Bajden je najavio i da su “vjerovatne” nove mjere i restrikcije zbog situacije sa koronavirusom, ali i rekao da se nada da će “ljudi shvatiti koliko je važno da se vakcinišu”.

Volmart je posljednja u nizu velikih američkih kompanija koja je propisala obaveznu vakcinaciju za svoje zaposlene u SAD. Prethodno su to najavile i velike tehnološke kompanije.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus je kazao da je “teško postignut napredak u pandemiji u opasnosti da bude poništen zbog delta soja”.

SZO upozorava da će 47 afričkih zemalja, od 54, propustiti da do septembra vakciniše 10 odsto populacije – što ie cilj postavljen prije nekoliko mjeseci. U Africi je dat samo 1 odsto od 4 milijarde vakcina koliko je ukupno dato u svijetu.

Globalno, samo je 1,1 odsto stanovnika siromašnih zemalja dobio bar jednu dozu vakcine.

Univerzitet Džons Hopkins registrovano je 4,2 miliona umrlih od koronavirusa u svijetu i 197 miliona zaraženih.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije