Connect with us

COVID-19

AUSTRALIJA: Najnaseljenija savezna država nema nijedan novi slučaj koronavirusa

Published

on

Sidnej, Australija

Najnaseljenija australijska savezna država Novi Južni Vels nema nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, prvi put nakon skoro tri sedmice, dok je Sidnej vodio bitku s nekoliko žarišta, a vlasti pozivale desetine hiljada ljudi da se testiraju.

Broj zaraženih u Novom Južnom Velsu pao je na oko 20.000 u posljednje dvije sedmice, s približno 70.000 slučajeva zabilježenih 25. decembra. Većina testiranja se obavlja u glavnom gradu te savezne države, Sidneju.

“Brojke su veoma niske, a ako želimo biti korak ispred pandemije, ključno je testiranje velikog broja ljudi, tako da možemo vjerovati podacima kada donosimo odluke”, rekao je premijer Novog Južnog Velsa Džon Barilaro.

Vlasti su od ponedjeljka za pet miliona građana Sidneja nametnule obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i u javnom prevozu, dok će se u suprotnom suočiti s kaznom od 200 australijskih dolara.

Zvaničnici Novog Južnoj Velsa odbacivali su poziv da se uvede obavezno nošenje maski od početka pandemije, dok je promjena politike uslijedila nakon posljednjeg izbijanja zaraze u Sidneju, koja je djelovala veoma prenosivo.

Australija je u velikoj mjeri izbjegla veliki broj smrtnih i slučajeva zaraze koronavirusom u poređenju sa drugim razvijenim državama, međutim, nedavno žarište u Sidneju izazvalo je strah od šireg izbijanja pandemije zbog čega su vlasti bile prinuđene nametnuti stroge mjere, piše US News.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije