Connect with us

COVID-19

BLIŽI LI SE KRAJ EPIDEMIJE?: Amerika na korak od vakcinacije

Published

on

VAŠINGTON — Savjetodavni odbor američke vlade na sastanku u četvrtak odlučuje o tome da li da preporuči masovnu upotrebu Fajzerove vakcine protiv Kovida 19, da bi se suzbila pandemija koja je odnijela gotovo 300.000 života u Americi.

Ako Odbor za vakcine i druge biološke proizvode da zeleno svjetlo za hitno odobrenje vakcine, kao što se očekuje, Uprava za hranu i ljekove bi mogla da je odobri najranije u petak ili subotu, javlja Glas Amerike.

Komesar FDA Stiven Han rekao je da je sastanak odbora “važan dan za cijelu Ameriku” i naglasio da se nada da će dovesti do okončanja pandemije i povratka “normalnijem i zdravijem životu”.

Dodao je da ima potpuno povjerenje u “našu procjenu bezbjednosti i efikasnosti vakcine” i da bi u to trebalo da bude uvjerena i američka javnost.

U slučaju odobrenja vakcine, federalna vlada će odmah isporučiti 6,4 miliona doza širom SAD, a prioritet pri vakcinaciji imaće zdravstveni radnici.

Vojni ljekari takođe će biti među prvima koji će primiti Fajzer/Bajontek vakcinu. Portparol Pentagona je izjavio da će vojska početi sa imunizacijom “dan, dva” pošto Uprava za hranu i ljekove odobri vakcinu.

Vakcinacija će prvo biti dobrovoljna, ali bi vremenom, kada dobije punu licencu, mogla da postane obavezna.

Uprava za hranu i ljekove razmatraće zahtjev Fajzera i Bajonteka za hitno odobrenje vakcine u trenutku kada u SAD od koronavirusa dnevno umire i do tri hiljade ljudi.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije