Connect with us

COVID-19

BOROVINIĆ-BOJOVIĆ: Dogovaramo 250 hiljada doza, prve vakcine očekujemo početkom februara

Published

on

Borovinić Bojović

Vlada je dogovorila ili je u finalnoj fazi dogovora za nabavku 250.000 doza vakcina protiv koronavirusa za prvi kvartal ove godine, a očekuje se da će prve doze u Crnu Goru stići početkom februara.

To je u intervjuu Televiziji Vijesti potvrdila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Građani Crne Gore imaće mogućnost da biraju između Fajzer/Biontekove, kineske Sinofarm i ruske Sputnjik vakcine.

Ministarka pozdravlja namjeru svih koji žele da Crnoj Gori doniraju vakcine, ali ističe da svaka takva donacija mora proći strogu provjeru.

U razgovoru za TV Vijesti ponavlja da je namjera vlade da imunizacija krene sa vakcinama koje imaju evropski serifikat i zbog toga rade sve da Fajzerova vakcina što prije stigne u zemlju.

“Mi smo u finalnim pregovorima sa Fajzerom, i u dogovoru smo za nabavku dovoljne količine vakcina za prvi kvartal ove godine. Planirana je nabavka 50 hiljada doza vakcina, a koje u svim zemljama, u regionu i svijetu stižu etapno. Prva količina koja bi trebalo da stigne u Crnu Goru, trebalo bi da bude 12 hiljada vakcina, a onda do tih 50 hiljada u prvom kvartalu, odnosno odmah u sljedećem mjesecu. Taj ugovor sa Fajzerom, bukvalno je u finalizaciji. Očekujemo da bude potpisan bukvalno svaki dan”, rekla je Borovinić Bojović.

Da li možete da  kažete koji je krajni rok za tih 12 hiljada? Kada će biti u Crnoj Gori i u upoterbi?

“Mi imamo svakodnevne intezivne pregovore, i mislim da ćemo vrlo brzo biti u prilici da saopštimo to građanima Crne Gore”.

Kada krene vakcinacija, ko će biti prioritet? Znamo da su u Srbiji to bili stariji iznad 65, vojnici, policajci i novinari. Kako će biti u Crnoj Gori?

“Prvo i osnovno biće vakcinisani štićenici staračkih domova, odnosno osoblje koje rade sa njima. Nakon toga kreće se sa vakcinacijom osoba starije dobi od 80, 75, 70, približavajući se prema 65. godini starosti. I, naravno, veoma važno zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane, kompletno medicinsko osoblje”.

Kada stižu ruske i kineske vakcine i koliko doza, te kada bi mogla početi vakcinacija tim vakcinama?

“Ugovor sa Rusima je potpisan i tim ugovorom zatrženo je 50 hiljada vakcina. Očekujemo veoma brzo dolazak vakcina u Crnu Goru. Sa kineskom vakcinom, u završnoj smo fazi, očekujemo potpisivanje finalnog ugovora, predugovor je već završen. Ovim ugovorom traženo je 150 hiljada doza vakcina, od čega je dosta veliki procenat, obećano da će biti donacija”.

Kada već govorimo o kineskim vakcinama, iz kabineta predsjednika Mila Đukanovića juče je saopšteno kako je biznismen Petros Stathis spreman da Crnoj Gori donira 10 hiljada kineskih vakcina protiv kovida. Šta je Vaš odgovor ?

Svako zalaganje i donaciju mi naravno pozdravljamo, ali ukazujemo da je Vlada, upravo imajući u vidu interes zdravlja građana Crne Gore, donijela odluku da vakcine nabavljamo, odnosno da direktno dolaze od proizvođača i nabavljača koji su provjereni. Svaka vakcina, koja bi bila dobavljena ugovorima koji dolaze iz neispitanih kanala, ili preko firmi koje se primarno ne bave ili se uopšte ne bave nabavkom ljekova i vakcina, zahtijeva veoma veliki oprez i dodatno preispitivanje. Svjedoci smo svi da je prethodnih dana bilo dosta upozoravanja od strane Interpola i SZO da su se pojavili u različitim regionima, različiti veoma sumnjivi proizvođači i dobavljači vakcina”.

Znamo na osnovu objava samih proizvođača vakcina da sve ove vakcine nisu jednako efikasne, a za neke još nije sigurno da li su prošle sve faze kliničkog ispitivanja. Kako svi građani Crne Gore mogu biti sigurni da primaju pouzdanu i efikasnu vakcinu i hoće li imati pravo izbora pri vakcinaciji?

Važno je da kažem da i ruska i kineska vakcina upravo se nalaze u fazi prekvalifikacije od strane SZO i bukvalno je pitanje trenutka kada će dobiti to odobrenje. Sem toga sve vakcine koje dođu u Crnu Goru prolaze veoma važna ispitivanja i apsolutno građani mogu biti sigurni da će se vakcinisati efikasnom, kvalitetnom i bezbjednom vakcinom. Mi ćemo se svakako potruditi da za naše građane obezbijedimo mogućnost izbora prilikom vakcinacije.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije