Connect with us

COVID-19

BOROVINIĆ BOJOVIĆ: Još ne znamo precizan datum dolaska vakcina, primarni cilj su one proizvedene u EU

Published

on

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović nije mogla da precizira kada će u Crnu Goru stići vakcina protiv virusa COVID-19.

Ona je kazala da vode intenzivne bilateralne pregovore sa proizvođačima vakcine, a primarno sa onima koji imaju sertifikat Evropske unije. Tvrdi da pregovaraju i sa Rusijom i Kinom.

Borovinić Bojović je kazala da je prethodna Vlada vodila pregovore samo kroz COVAX inicijativu, dok su druge države, koje sada dobijaju vakcine, bilateralne sporazume formirale još u junu ili julu.

“Primarni cilj nam je da prve vakcine dođu sa evropskim sertifikatom”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je komentarišući ranije tvrdnje prethodnog ministra Kenana Krapovića da je Poljska uputila zahtjev da Crnoj Gori proslijedi višak vakcina, kazala da je na taj zahtjev odgovorila u decembru, nakon što je stupila na funkciju. Tvrdi da je Poljska taj zahtjev uputila prije tri mjeseca i da im niko nije odgovorio dok nije došla nova vlast. Tvrdi da su sada obezbijeđene i vakcine iz Poljske, koje će stići kada ih ta država dobije.

Ona je precizirala da pregovaraju sa evropskim proizvođačima Fajzer-Biontek i Astra- Zeneka, dok u okviru COVAX inicijative pregovaraju sa svim proizvođačima koji su čanice te iniciative. Pored toga, kaže, pregovaraju sa Rusijom i Kinom jer je cilj da obezbijede bezbjednu i kvalitetnu vakcinu.

Ona je rekla da još nema preciznog akcionog plana vakcinacije, ali da će prvo biti vakcinisane rizične grupe, dok će se vakcinisanje vršiti u domovima zdravlja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije