Connect with us

COVID-19

BOROVINIĆ BOJOVIĆ: Kineske vakcine stižu do kraja mjeseca

Published

on

Kineska donacija od 30 hiljada Sinofarmovih vakcina će do kraja februara stići u Crnu Goru, najavila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Ona i bivši direktor Kliničkog centra Jefto Eraković su gosti emisije “Argumenti” RTCG.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je da će do kraja mjeseca 30 hiljada kineskih vakcina stići u Crnu Goru.

Ona je kazala da se do kraja februara očekuje još 5 hljada vakcina Sputnjik V, a do kraja marta još 50.000 doza te vakcine.

Ponovila je kako su vakcine koje je poklonila Srbija, ugovorene na bilateralnom nivou dvije države i uz saglasnost proizvođača Rusije, dok u slučaju ponude biznismena Petrosa Statisa to, kako kaže, nije bilo moguće.

“Nigdje u svijetu se do sada nije desilo da fizičko lice bude donator, iako sam sigurna da i u drugim državama postoje dobronamjerni prijatelji koji bi to za svoje države učinili”, kazala je ministarka zdravlja i pozvala  predsjednika države Mila Đukanovića da, u ovoj situaciji, pomogne Vladi.

“Imajući u vidu njegovu karijeru i odnose sa državnicima da preduzme sve neophodne korake odmah, jer ćemo kao Vlada jedva dočekati takvu pomoć”, poručila je Borovinić Bojović.

Ona je optužila bivšeg direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugošu da je od svih domova zdravlja tražio da se smanji broj testiranja “kako bi se prividno smanjio broj zaraženih”, odnosno da broj testiranja ne prelazi deset dnevno.

Eraković: Zdravstvena situacija katastrofalna

Bivši direktor Kliničkog centra Jefto Eraković je ocijenio da je činjenica da je Crna Gora imala ponuđene vakcine, kojima su mogli da se sačuvaju životi građana.

“Predsjednik Đukanović je obavijestio premijera Krivokapića da je spremna donacija državi Crnoj Gori od strane Petrosa Statisa, koje je obezbijedio zahvaljujući ugledu svoje kompanije. 10 hiljada koje je bio spreman da donira i 40 hiljada koje je bio rezervisao da ih država Crna Gora plati. Ali, očigledno neke političke igre koje ne smiju da dovode u pitanje zdravlje građana Crne Gore, uslovile su da ova Vlada nije htjela da prihvati tu donaciju”, poručio je Eraković.

On je ocijenio da bi prihvatanje te donacije bilo u skladu s zakonom i da nije smjela da se odbije, naročito u situaciji kada je u Crnoj Gori potpuno izgubljena kontrola nad epidemijom.

“Imamo sve parametre koji pokazuju da ova Vlada apsolutno nije u mogućnosti da isprati situaciju”, rekao je Eraković.

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije