Connect with us

COVID-19

BOROVINIĆ BOJOVIĆ: Vakcinom izbjegavamo ponovni lokdaun

Published

on

Vakcinacijom stanovništva u što većem procentu Crna Gora sprječava ponovno uvođenje potencijalnog lokdauna u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji, kazala je u intervjuu Dnevnim novinama ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović

Ona ističe da je vakcinacija, u kombinaciji sa pridržavanjem epidemioloških mjera, zlatna formula za izbjegavanje lokdauna.

“Vidjeli smo kako to izgleda, vidjeli smo koliko je ekonomija pretrpjela zbog takvih odluka”, kazala je Borovinić-Bojović.

A kad smo kod ekonomije, važno pitanje koje se nameće je i najavljeni protest ugostitelja, te njihovo nezadovoljstvo zbog posljednjih mjera koje se odnose na kovid digitalne sertifikate potrebne za ulazak u kafić, restoran ili noćni klub.

Borovinić-Bojović uvjerava da im nikada prilikom donošenja mjera nije bio cilj diskriminacija bilo koje profesije.

Klubovi rezervoari zaraze

“To važi i za ugostitelje. Vrata Minisatrstva zdravlja otvorena su za sve koji smatraju da je dijalog najbolje rješenje. I ranije smo razgovarali sa ugostiteljima, nema razloga da tako ne bude i sada”, kazala je ona.

Pojasnila je da su epidemiološka praćenja pokazala da su glavni rezervoari zaraze mjesta gdje se okuplja mnogo ljudi.

“Danas imamo zavidne brojke u turističkoj privredi. Da li treba da biramo između praznih plaža, lokala, hotela ili mogućnosti da rasporedimo teret i zajedničkim angažovanjem obezbijedimo najbolje što možemo u situaciji u kojoj se nalazimo? Ne, mi – cijeli svijet je u problemu. Mi imamo priliku da turističku sezonu u datim okolnostima iznesemo na najbolji mogući način i mislim da nam ide dobro”, uvjerena je ministarka.

Kad je riječ o delta soju korona virusa, ona je pojasnila da nam povećan broj zaraženih može biti parametar o njegovom prisustvu, te da to nije ništa neočekivano.

“Očekujemo zvaničnu potvrdu od licencirane evropske laboratorije, mada to ne treba da bude naš fokus. Poštovanje mjera i vakcinacija moraju biti naše opredjeljenje, jer ako odustanemo, uzalud ćemo čekati potvrde. Virus je pokazao kojom brzinom mutira, pa ne treba da nas iznenadi i pojava nekih novih ‘formi’ ili mutacija”, rekla je Borovinić-Bojović.

Parametri pozivaju na oprez

Iako je Crna Gora donedavno imala svega desetak inficiranih dnevno, posljednjih dana bilježimo i više do 200 novih slučajeva. Stoga ministarka napominje da takvi epidemiološki parametri pozivaju na oprez.

Ne smijemo, kazala je, zanemariti pandemijski potencijal koji je virus ostvario u periodu za nama.

“Iako je zamor od epidemije evidentan, ne smijemo odustati. Zdravstveni sistem ulaže ogromne napore da ‘pokrije’ svaki segment koji je virus donio. Ipak, za potpuni uspjeh neophodno je angažovanje cjelokupne zajednice”, podsjeća ona.

Upravo je u vakcinaciji naš jedini spas: “Vakcinacija je sigurna ulaznica za povrtak u normalne životne tokove”, kazala je ministarka, pozivajući građane da se vakcinišu, jer je to, upozorava, jedini način da izbjegnemo teške komplikacije ili fatalne ishodne, koje niko ne želi, a koje nam je COVID19 itekako donio.

Voljela bi, kaže, kad bi imali onoliku brojku vakcinisanih građana koja bi dovela do toga “da nam kolektivni imunitet napravi potpunu ‘branu’ od virusa”.

“Pa koliko god dnevno taj broj iznosio. Ipak, suočeni smo, i mi, kao i čitav svijet sa mnoštvom izazova koje nam otežavaju posao. Ministarstvo zdravlja je uspjelo da u veoma kratkom roku nabavi dovoljne količine vakcina, uspostavljena je kompletna infrastruktura kako bi se proces odvijao nesmetano na nivou cijele države. Sada je potrebno da svi budemo aktivni učesnici i promoteri vakcinacije”, rekla je Borovinić-Bojović.
.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije