Connect with us

COVID-19

BRAJOVIĆ: Vakcina za Crnu Goru u prvom kvartalu naredne godine, biće pokriveno do tri odsto populacije

Published

on

Brajović (FOTO: MINA)

Vakcina protiv novog koronavirusa biće distribuirana u Crnoj Gori u prvom kvartalu 2021. godine i u prvom turnusu biće pokriveno do tri procenta populacije, saopštila je šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović za Portal Standard.

Ona je istakla da će u drugom kvartalu biti distribuirane veće količine.

„Prvi kontigent isporuke u manjim količinama očekuju se u prvom kvartalu 2021. godine, dok bi u drugom kvartalu trebalo da budu distribuirane veće količine u većem broju zemalja koji se radi preko aranžmana koje je potpisalo 180 zemalja. U prvom turnusu treba da bude pokriveno do tri procenta populacije da bi u drugom turnusu bilo pokriveno 20 odsto ukupne populacije zemlje, to važi za sve zemlje“, rekla je Brajović.

„Dogovoreno je da se naprave prioritetne grupe. U prioritetnoj grupi treba da budu zdravstveni radnici koji su visokog rizika, a u toj istoj grupi treba da budu i stara lica. Na zemljama je da precizno definišu koji su to zdravstveni radnici koji u Crnoj Gori pripadaju toj kategoriji najrizičnijih i koja su to stara lica, da li će to biti preko 65 godina ili 70,75. To se mora definisati“, kaže Brajović.

Prema njenim riječima, za prijem te vakcine postoji niz drugih uslova.

„Mora da postoji plan za nabavku i administriranje vakcine, moraju da budu definisani i neki drugi uslovi neželjenih dejstava, mora biti razrađen plan za komunikaciju u riziku, mora biti obezbijeđen budžet, moraju biti identifikovani koji su to regulatorni uslovi… Jer znate da tu vakcinu morate da uvedete u Crnu Goru, što znači da se moraju dati preporuke, tako da je to jedan veliki poduhvat. Nauka je rekla svoje, a zemlje moraju da se pripreme. Crna Gora kao svaka druga zemlja koja je potpisala sporazum“, zaključila je Brajović.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije