Connect with us

COVID-19

BRAZIL: Svjetska javnost ne shvata kolika je opasnost brazilski P1 soj

Published

on

Novo upozorenje naučnika ukazuje da bi nekontrolisan rast broja novozaraženih u Brazilu mogao da ugrozi borbu protiv pandemije koronavirusa u svijetu.

Zarazniji P1 soj, otporniji na vakcinu, postao je dominantan u toj južnoameričkoj državi i nema naznaka da bi širenje zaraze moglo da se uspori, navode svjetski mediji.

“Ta informacija je atomska bomba. Iznenađen sam količinom nađenih varijanti virusa. Javnost ne shvata što to znači. Svi ti sojevi su zarazniji i ubrzavaju epidemiju. To je katastrofa”, kazao je dr Roberto Kraenkel, biološki matematičar iz centra za kovid 19 u Brazilu za “Vašingron post”, prenosi Jutarnji.

U Brazilu je bolnički sistem na rubu kolapsa, a zemlja je daleko od masovne imunizacije vakcinom.

“Nijedna država neće biti sigurna dokle god sve države pojedinačno ne uspostave kontrolu nad rastom novozaraženih, navodi dr Denis Garet, potpredsjednica primjenjene epidemiologije na institutu “Sabin vakcina” u Vašingtonu.

“Možemo se vakcinisati koliko želimo i postići imunitet krda, no dok god je izbijanje epidemije nekontrolisano u pojedinim zemljama, granice za virus će i dalje biti otvorene. Zemlje poput Brazila, gdje nema restrikcija i gdje je virus na slobodi, pravo su leglo za širenje novih sojeva”, rekla je doktorka Garet.

Ona je istakla kako je prirodni imunitet osoba koje su već preboljele koronu manje otporan na nove varijante, te da su podložni reinfekciji.

“Pitanje je vremena. Ovde u Americi je dobra vijest što vakcinacija ide brzo, moramo pokušati ovo da kontrolišemo, jer čini se da vakcina djeluje na nove sojeve, barem što se tiče sprječavanja teških slučajeva i hospitalizacija. No, nema garancije, virus se prebrzo razvija i ako druge države nešto ne preduzmu, brzo će biti ovdje. Veoma je bitno sada šta druge države čine po pitanju mjera i vakcinacije”, navela je doktorka Garet.

Kako je kazala, razumije da “pojedine države žele prvo da vakcinišu svoje građane, ali ako nema jednake raspodjele vakcina, prijetnja će za cio svijet postojati sve dok virus u pojedinim državama divlja”, zaključila je.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije