Connect with us

COVID-19

DA LI OVO MIJENJA SVE: Dovoljna jedna doza Fajzerove vakcine?

Published

on

Naučnici su pozvali vlade da odlože primjenu druge doze vakcine Fajzer/Bionteka protiv koronavirusa jer se već nakon prve doze pokazuje njegova visoka efikasnost od 92,6 odsto.

Kanadski epidemiolog Danuta Skovronski i Gaston de Seres, profesor kanadskog medicinskog fakulteta Univerziteta Laval, u radu objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine kažu da se njihovi zaključci temelje na dokumentaciji koju je Fajzer podneo Američkoj agenciji za hranu i lekove.

I u slučaju druge vakcine bazirane na informacionoj RNK – Moderninoj utvrđeno je da je već nakon prve doze efikasnost 92,1 odsto, pišu Skovronski i De Seres.

Upozoravaju pri tom da još nije poznato koliko dugo traje zaštita koju pruža jedna doza vakcina baziranih na informacionoj RNK, ali ističu da davanje druge doze mjesec dana nakon prve pruža “kratkoročno malo dodatne koristi”.

“S obzirom na trenutnu nestašicu vakcina, odlaganje druge doze pitanje je nacionalne sigurnosti koje bi, ako bude ignorisano, sigurno rezultiralo hiljadama hospitalizacija i smrti zbog kovida 19 tokom zime u SAD-u”, pišu autori.

Fajzer za svoju vakcinu preporučuje davanje dvije doze u razmaku od 21 dana i još nije testirao druge rasporede vakcinacije, pa je poručio da je odluka o davanju samo jedne doze stvar nadležnih u zdravstvu.

“Mi u Fajzeru vjerujemo da nadležni u zdravstvu moraju da ispitaju druge rasporede vakcinacije kako bi osigurale da će vakcine da pruže najvišu moguću zaštitu”, dodala je firma.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije