Connect with us

COVID-19

ĐUKANOVIĆ: Vakcinacija u Crnoj Gori mogla je da počne 24. januara

Published

on

(FOTO: AntenaM)

Vakcina protiv korona virusa je mogla da bude u upotrebi u Crnoj Gori još 24. januara – kazao je predsjednik Milo Đukanović, odgovarajući na pitanje Pobjede da li je njegova aktivnost kao predsjednika u borbi države protiv kovida bila nedovoljna i neadekvatna, kako je to često sugerisano u reagovanjima Ministarstva zdravlja i Vlade.

Đukanović je kazao da je 21. januara informisao predsjednika Vlade o ponuđenoj donaciji investitora Petrosa Statisa.

– Iz iskustva sa ranijim donacijama, takođe u borbi protiv kovida znam da je ona dan kasnije mogla biti u Podgorici. Takođe, za dan se kontaktom našeg Ministarstva sa proizvođačem mogla izvršiti provjera da li je riječ o originalnoj vakcini. Dakle, 24. januara je mogla biti u upotrebi. Danas je 17. februar – kazao je predsjednik.

On je istakao da saopštenja, izjave za javnost, pres konferencije Ministarstva zdravlja na temu nabavke vakcina predstavljaju neodgovorno zamajavanje javnosti.

– Istovremeno predstavljaju providne pokušaje da se za vlastitu nesposobnost i neodgovornost okrivi prethodna vlast. Činjenice su ipak neumoljive; ova Vlada stupila je na dužnost 4. decembra, dakle prije 74 dana. Mogla je i znatno ranije da je bilo elementarne političke odgovornosti njenih konstituenata – tri koalicije koje su na izborima dobile 41 poslanički mandat. Mogla je, jer su mandat za sastav Vlade dobili 8. oktobra 2020, prije više od 4 mjeseca. Tokom mandata ove Vlade trendovi obolijevanja i smrtnosti uzrokovanih korona virusom su se drastično pogoršali – rekao je on.

Đukanović je istakao da bi bilo nemoralno na obolijevanju građana i na izgubljenim životima praviti politički profit, „ali jednako tako bilo bi nemoralno i politički neodgovorno prećutkivati nesposobnost vlasti da obezbijedi zaštitu koju imaju stanovnici drugih država“.

– Ko je, dakle odgovoran za ovakvo epidemiološko stanje u Crnoj Gori. Ne može biti ni stara ni buduća vlada. Mora biti ona koja je aktuelna. Vakcine se mogu kupiti i to potvrđuju primjeri drugih zemalja, uključujući i one iz našeg regiona. Crna Gora ih nema zato što aktuelna vlast nije sposobna da ih obezbijedi – rekao je Đukanović.

On je kazao da je to činjenica koju ne može da relativizuje manipulativna priča o napornim pregovorima i brzo sklopljenim ugovorimam niti „pokušaj providnog prebacivanja odgovornosti na prethodnu vlast“.

– Zašto se jasno ne kaže da li Ministarstvo zdravlja to ne želi ili ne zna da uradi? Ako ne zna može se pomoći. Ako neće – pomoći nema. Kako misle odgovorni u zdravstvenom sistemu Crne Gore da se suoče sa porodicama koje su u međuvremenu izgubile svoje najbliže i koji znaju da se

efikasnijim postupanjem države takva nenadoknadiva posljedica mogla izbjeći. Misle li da će dovoljno ubjedljiva manipulacija biti da je zato odgovorna prethodna Vlada. Ili predsjednik Crne Gore – naglasio je on.

Đukanović je istakao da će kao i u prvom talasu korona virusa, kada je u saradnji sa tadašnjom vladom pomagao u nabavci nedostajuće medicinske opreme, u saradnji sa istim međunarodnim partnerima, tako i vođen ne politikom nego odgovornošću za živote i zdravlje građana, biti na usluzi svima koji žele da doprinesu tom najsvetijem interesu naše države i svakog odgovornog pojedinca u njoj.

– Ali, ne miješam se u nadležnost drugih, ustavom nadležnih odgovornih organa, posebno onih koji svoj autoritet grade na manipulaciji i podmetanju faktura za svoju neodgovornost drugima, uključujući i predsjednika države – kazao je Đukanović.

 

Advertisement

Najčitanije