Connect with us

COVID-19

DR RAČIĆ: Nema razloga da građani biraju vakcinu

Published

on

Pedijatar Doma zdravlja Podgorica Slađana Račić saopštila je da je zaključno sa jučerašnjim danom vakcinisano 14.739 građana, od čega je 13.410 osoba primilo prvu dozu. Drugu dozu, kazala je ona, primilo je 1.329 građana. Kaže i da ne postoji medicinski razlozi zbog kojih bi građani birali vakcinu koju žele da prime.

Račić navodi da su u pitanju podaci sa nivoa države, dok je u Podgorici vakcinisano 5.300 građana, od kojih je 280 primilo drugu dozu.

“Dinamika druge doze prati dinaku prve doze”, pojasnila je Račić u emisija Hronika Podgorice na TVCG.

Pravi procenat revakcinisanih znaće se nakon 21 dan od prve doze.

Podsjeća da prva doza vakcine ne štiti, te da nema opuštanja jer sve propisane mjere moraju da se poštuju: “Neki imunitet se stvara tek nakon tri, četiri nedjelje od druge doze, odnosno revakcine”.

Ona kaže da se sada u Podgorici vakcinišu građani stariji od 70 godina.

“Neželjena dejstva se registruju, sve se prijavljuje Agenciji za ljekove. To rade ljekari koji rade na vakcinaciji elektronskim putem, putem mejla ili faksa, ali i građani putem aplikacije Agencije. Otprilike je bilo 30 registrovanih pojava blažeg stepena u vidu crvenila i otoka na ruci, kao i jeze, drhtavice, malaksalosti, povišene temperature”, rekla je Račić.

Kazala je da nema medicinskih razloga zbog kojih bi građani birali koju vakcinu žele da prime: “Sve su vakcine istog farmakološkog kvaliteta. Očekuju se i iste pojave”.

Podsjećamo, za vakcinu se možete prijaviti putem broja 1717 ili preko sajta www.covidodgovor.me.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije