Connect with us

COVID-19

DR TIODOROVIĆ: Ne jurite treću dozu, iako nemate antitijela

Published

on

Treću dozu smo preporučili samo najugroženijima, a ne cijeloj populaciji i zato molim ljude da ne paniče, da ne trče i ne traže vakcinu od ljekara ako nijesu teško bolesni

Čak iako vakcinisana osoba nema titar antitela, ne znači da nema imunitet na koronu jer ima ima ćelije tzv. T-ubice, koje je štite – ističe za medije epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba u Srbiji.

Tiodorović navodi da krizni štab nije donio opštu odluku o trećoj dozi i da objektivno nema elemenata za to pošto još niko u svijetu “nije uradio opsežne studije, jer vakcinacija traje svega osam mjeseci, a to je nedovoljno da bi se ispitalo”.

“Ta odluka će uslijediti možda za mjesec-dva ili do kraja godine. Poštujem ljude koji imaju strah i trče da prime treću dozu, ali moramo im objasniti sve kako bi taj strah eliminisali. Treba da sačekamo da najveće svjetske laboratorije, koje to prate, iznesu podatke i kažu da je vrijeme da prime treću dozu. Ne možemo sad mi da ispadamo najpametniji”, kaže Tiodorović i dodaje da ni SZO neće da se izjašnjava jer su joj fokus zemlje koje nemaju ili imaju vrlo malo vakcina.

Mjerenje IgG antitela, tj. humoralnog imuniteta, podsjeća Tiodorović, nije jedino mjerilo imunosti na koronu, jer organizam i na drugi način pamti.

“Postoji i ćelijski imunitet, koji je čak i mnogo jači, a najveći broj laboratorija i medicinskih ustanova nema uslova da ga mjeri. Vrlo je značajan, a T i B ćelije reaguju i ubijaju virus. “T-kiler” ćelije, tj. T-ubice, naš štite”, kaže Tiodorović i dodaje da je sve individualno.

Krizni štab je, ističe Tiodorović, na osnovu medicinskih i etičkih razloga procijenio da neki ljudi ne smiju da čekaju tu opštu odluku, već da treba da prime treću dozu pošto su već ugroženi svojom osnovnom bolešću i imunitet im ubrzano opada.

“Preporučili smo da pacijenti koji su imali transplantacije, oni na dijalizi, s teškim hroničnim bolestima i akutni onkološki pacijenti prime treću dozu. Čak ni svi oboljeli od raka neće primiti treću dozu, već samo oni u akutnoj fazi bolesti. Kao što neće ni svi dijabetičari, već samo oni u teškoj situaciji, koja može život da im ugrozi. Ljekar koji vodi njihovu bolest je najkompetentniji da preporuči vakcinu. I to se već sprovodi, znam da su se neki javljali”, objašnjava Tiodorović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije