Connect with us

COVID-19

DRAMATIČNO: Na svaka 2,30 minuta neko oboli, na 150 minuta jedna osoba umre, kineske vakcine još nijesu dostupne

Published

on

Upravo je završena konferencija za medije Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje na kojoj će biti pojašnjene nove epidemiološke mjere.

Na konferenciji govore državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić i državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović.

Direktor IJZ kazao je da je epidemiološka situacija u zemlji složena i ozbiljna. Kazao je da podaci jasno govore da se trenutno ne kontroliše epidemija u Crnoj Gori.

Kako je Galić kazao, u prethodnoj sedmici, prema podacima, na svaka dva i po minuta razboli se jedan čovjek, na 150 minuta, u posljednjih sedam dana, premine jedna osoba.

Odgovarajući na pitanja novinara, Galić je kazao da dosad nijesu dobili informaciju da je bilo slučajeva infekcije nakon vakcinisanja.

Državni sekretar Borko Bajić kazao je da ne vidi razlog za formiranje Komisije za praćenje epidemije čije formiranje je najavio gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Na pitanje čime su se rukovodili da se može ući iz Srbije, BiH i Albanije bez PCR testa u Crnu Goru, Bajić je kazao da su motivi bili ekonomski,  jer je u tim zemljama manji broj oboljelih  nego kod nas, te da su te zemlje uvele po reciprocitetu slobodni ulaz za nas. On je dodao da je razlog što Sjeverna Makedonija, na primjer, nije na listi, jeste princip smanjenja broja zemalja koje treba da budu na toj listi.

Na opasku pitanje da li je Ministarsvo utvrdilo gdje se nalaze privremene kovid bolnice kupljene za 280 hiljada eura, “a o čemu se kasnije ćutalo, jer se u njima ne može liječiti teži pacijenti”, Bajić je kazao da nije u potpunosti upoznat, te da ono što zna da je sva oprema koja je na raspolaganju jeste u Montefarmu, u njihovom magacnu. “Ona bi se upotrijebila da imamo saznanja za nju”, kazao je.

“Kapaciteti i potpora za takve bolnice je veoma teško obezbijediti, komplikovano je i skupo, pa smo išli na jačanje kapaciteta u bolnicama, što je dugoročno ulaganje”, kazao je Bajić.

Za obavezno nošenje ugovora o stalnom ili radnom odnosu na određeno, u cilju prelaska iz opštine u opštinu, Bajić je kazao da je motiv bio “da se obeshrabre nepotrebna putovanja i kretanje između opština.”

Odović je apelovao da se ljudi “ne dovijaju” da obezbijede sebi takva rješenja.

Bajić je kazao da se razmišlja o tome da se nekim službama olakša kretanje među opštinama.

On je kazao da nam naučni dokazi ne pokazuju da granice doprinose povećanju epidemiloškog rizika, da je on između jedan i 10 posto.

Galić je izjavio da su zadovoljni ritmom vakcinacije, te da je do sad vakcinisano 3,306 osoba. Za kineskih 30 hiljada Sinofarm, rekao je da su one na standardnim provjerama i da još nijesu dostupne, kazao je Galić.

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije