Connect with us

COVID-19

EPIDEMIOLOZI SMATRAJU: Covid-19 će kružiti godinama kao gripa, ospice i HIV

Published

on

Kampanje vakcinacije ispunjavaju obećanje suzbijanja Covid-19, ali vlade i kompanije sve više prihvataju ono na što epidemiolozi već dugo upozoravaju – da će cirkulacija virusa biti i u budućnosti.

Epidemiolozi upozoravaju da će virus cirkulisati godinama, pa čak i decenijama, ostavljajući društvu koegzistenciju s Covid-19 jednako kao i s drugim endemskim bolestima poput gripa, ospica i HIV-a.

Stručnjaci smatraju da lakoća širenja koronavirusa, pojava novih sojeva i loš pristup vakcinaciji u većini zemalja znače da bi se Covid-19 mogao prebaciti s pandemijske na endemsku bolest, što podrazumijeva trajne promjene u ličnom i društvenom životu.

“Prolazeći kroz pet faza tuge, moramo doći do faze prihvatanja da nam životi neće biti isti”, rekao je Tomas Friden, bivši direktor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Dodao je da misli da svijet nije zaista usvojio činjenicu da su to dugoročne promjene.

Endemski Covid-19 ne mora značiti i nastavak ograničenja, rekli su stručnjaci za zarazne bolesti, uglavnom zbog toga što su vakcine toliko efikasne u sprječavanju teških bolesti i smanjenju broja hospitalizacija i smrti.

Hospitalizacije su već pale za 30 posto u Izraelu nakon što je vakcinisana trećina populacije. Očekuje se da će smrtni slučajevi izazvani Covidom-19 u Izraelu naglo pasti u narednim sedmicama.

Međutim, neke organizacije planiraju dugoročnu budućnost u kojoj se metode prevencije poput zaštitinih maski i ispitivanja nastavljaju u nekom obliku. U međuvremenu se brzo pojavljuje nova i potencijalno unosna industrija Covid-19, jer preduzeća ulažu u robu i usluge kao što su nadzor kvaliteta vazduha, filteri, dijagnostički setovi i novi tretmani.
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije