Connect with us

COVID-19

EU OPTUŽUJE MOSKVU I PEKING: Mi ne koristimo vakcine u propagandne svrhe

Published

on

Mišel (FOTO: N1)

EU “ne koristi vakcine u propagandne svrhe”, za razliku od Moskve ili Pekinga, rekao je u utorak predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Kako je dodao, EU ne primjenjuje “vakcinalni nacionalizam” , osuđujući “zabrane izvoza” Sjedinjenih Država i Velike Britanije – što je London, međutim negirao.

“Ne dopuštamo da nas zavaraju Kina i Rusija – režimi s manje zavidnim vrijednostima od našeg, kada izvode vrlo ograničene, ali široko rasprostranjene operacije” snabdijevanja vakcinama drugih zemalja, posebno u razvoju, ukazao je Mišel u tekstu objavljenom na internetu.

Zbog trome kampanje vakcinacije u EU, nekoliko država članica okrenulo se vakcinama koje još nije odobrio evropski regulator: Mađarska je počela da daje rusku vakcinu “Sputnjik V” i kinesku “Sinofarm”.

“Sputnjik V” čije je ispitivanje počela Evropska agencija za lijekove, proizvodiće se u julu u Italiji. Ali Brisel, koji nije skrivao svoje nepovjerenje prema tom preparatu, zasad ne namjerava da ga naručuje.

“Rusija i Kina su vakcinisale upola manje stanovnika nego EU”, rekao je Šarl Mišel, braneći kampanju vakcinacije u EU.

Predsjednik Savjeta je rekao da je “šokiran” time što je EU optužena za “nacionalizam vakcina” jer je uspostavila mehanizam za kontrolu izvoza vakcina proizvedenih na njenom tlu.

EU “nikada nije prestala da izvozi vakcine i većina doza koje su omogućile masovnu vakcinaciju u Izraelu je iz Belgije, dok su Velika Britanija i SAD direktno zabranile i izvoz vakcina ili komponenata od kojih se one prave”, rekao je on.

London je to kategorično negirao: “Britanska vlada nikada nije blokirala izvoz niti jedne vakcine. Bilo kakvo pozivanje na zabranu ili bilo kakvo ograničenje u vezi s vakcinama je potpuno pogrešno”, reagovao je portparol u utorak.

Međutim, Ujedinjeno Kraljevstvo ima samo dvije fabrike koje proizvode vakcinu “AstraZeneka”, masovno korišćenu za domaću kampanju vakcinacije.

U Sjedinjenim Državama predsjednički “izvršni nalog” sprječava bilo kakav izvoz vakcina sve dok SAD ne budu imale dovoljnu količinu za vakcinaciju svog stanovništva.

S druge strane, izvoz komponenata vakcine nadzire se, podležući posebnim odobrenjima, rekao je evropski izvor o pregovorima EU za olakšavanje tih postupaka u SAD.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije