Connect with us

COVID-19

FRANCUSKA: Prvi slučaj zaraze novim sojem koronavirusa

Published

on

Francuska je potvrdila prvi slučaj zaraznije varijante koronavirusa koji je nedavno identifikovan u Velikoj Britaniji. Francusko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je zaražena osoba francuski državljanin iz Tursa koji je stigao iz Londona 19. decembra. Ministarstvo je reklo da je bio asimptomatski slučaj i trenutno je u samoizolaciji kod kuće. Pojava nove varijante koronavirusa u Engleskoj pokrenula je putne restrikcije sa desetinama zemalja.

Francuska je zatvorila svoje granice, ali je u srijedu obustavila zabranu putovanja za one koji dostave negativan test. Hiljade vozača kamiona proveli su Božić u svojim kabinama u Kentu čekajući da pređu Lamanš.

Ovaj slučaj je potvrđen nakon što je zaraženi muškarac 21. decembra testiran u bolnici, saopštilo je ministarstvo zdravlja. Zaražena osoba, francuski državljanin koji živi u Velikoj Britaniji, osjećao se dobro, dodato je. I druge zemlje su prijavile slučajeve nove varijante: u petak je Japan potvrdio pet infekcija kod putnika koji su svi stigli iz Velike Britanije, dok su ranije prijavljeni slučajevi u Danskoj, Australiji i Holandiji.

Prošle nedjelje je Francuska ukinula nacionalnu blokadu, ali vlada je rekla da stopa zaraze nije pala dovoljno za dalje ublažavanje. To znači da pozorišta i bioskopi ostaju zatvoreni, kao i barovi i restorani. Policijski čas na nacionalnom nivou takođe je na snazi od 20:00 do 06:00. Policijski čas je ukinut za Badnje veče – ali ostaće za doček Nove godine. Francuska je prijavila više od 2,5 miliona potvrđenih infekcija kovidom od početka izbijanja, sa više od 62.000 smrtnih slučajeva – sedmi po broju smrtnih slučajeva na svijetu. Prva serija vakcina u međuvremenu je u subotu isporučena iz Belgije u centralnu apoteku zdravstvenog sistema nadomak Pariza, prenosi novinska agencija AFP. Prve vakcine trebalo bi da budu date pacijentima u dvije ustanove za starije osobe – u Sevranu i Dižonu – u nedjelju.

 

(bbc.com)

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije