Connect with us

COVID-19

IJZ: Izdato odobrenje za uvoz kineske vakcine Sinofarm

Published

on

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva CINMED je 15. februara izdao saglasnost za uvoz kineske vakcine Sinofarm.

“Postupajući u skladu sa Odlukom Vlade Crne Gore o uslovima za davanje saglasnosti za nabavku vakcine Sinopharm, Institut za ljekove i medicinska sredstva je po zahtjevu ZU Apoteke Crne Gore Montefarm, izdao saglasnost za nabavku, odnosno uvoz vakcine Sinopharm”, navode u CINMED-u.

Kako ističu, saglasnost je izdata u skladu sa Zakonom o ljekovima, koji propisuje da se saglasnost za uvoz lijeka koji nije registrovan u Crnoj Gori izdaje za medicinski opravdane potrebe odnosno u slučaju epidemija, elementarnih nepogoda ili drugih vanrednih stanja, radi zaštite zdravlja stanovništva, te da Vlada Crne Gore preduzima mjere za snabdijevanje ljekovima u slučajevima vanrednih stanja i drugih posebnih situacija i propisuje poseban postupak i uslove za davanje odobrenja za nabavku ljekova.

“Vakcina Sinopharm sadrži inaktivisani virus SARS-CoV-2 i namijenjena je za prevenciju infekcije koronavirusom, izazvane virusom SARS-CoV-2. Vakcina je namijenjena za intramuskularnu primjenu, a vakcinacija se izvodi u dvije faze”, naglašavaju u CINMED-u.

Ranije je izdato odobrenje za ruske vakcine Sputnjik V.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije