Connect with us

COVID-19

IJZ POJASNIO: Isporuka vakcina kroz COVAX mehanizam u prvom kvartalu 2021.

Published

on

Jasno je da će u prvim mjesecima vakcinacije potražnja višestruko premašivati ponudu - Foto: Beta/AP

Institut za javno zdravlje  (IJZ) pojasnio je proceduru kojom je definisana nabavka vakcina za Crnu Goru.

Kako su kazali, Crna Gora je potpisnica COVAX mehanizma kojim upravljaju GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunizations) i Svjetska zdravstvena organizacija.

“Kroz ovaj mehanizam rezervisana je količina vakcina dovoljna za vakcinaciju dva odsto populacije. Pomenuta količina osigurava optimalnu zaštitu pripadnicima najugroženijih grupa, kao i zaposlenima u službama čiji rad je nužan za nesmetano funkcionisanje države”.

Oni su pojasnili da je jedan od osnovnih zadataka COVAX-a garantovanje pravedne, pravovremene, odnosno istovremene i jednake, dostupnosti COVID-19 vakcina svim državama članicama mehanizma, nezavisno od njihove platežne moći ili veličine tržišta.

“Prema trenutno dostupnim informacijama, prva isporuka vakcine kroz COVAX mehanizam se očekuje u prvom kvartalu 2021. godine, kada će vakcinacija i krenuti. Istovremeno, postoje najave i preogovori o nabavci određene količne vakcina od zemalja članica EU”, saopšteno je iz IJZ-a.

Jasno je, kako kažu, da će u prvim mjesecima vakcinacije, potražnja za vakcinama višestruko premašivati ponudu, tako da se državama zvanično preporučuje uspostavljanje nivoa prioriteta vakcinacije, pri čemu prednost treba dati najugroženijim grupama.

“Takođe, ako uzmemo u obzir činjenicu da je trenutni fokus proizvođača usmjeren ka značajno većim i bogatijim tržištima, odluka o pridruživanju COVAX mehanizmu je opravdana i u najboljem je interesu crnogorskih građana i zaštite njihovog zdravlja”, saopštili su oni.

Oni objašnjavaju da nas očekuje i registracija vakcina koje će stići kroz COVAX mehanizam. Kako dodaju, riječ je o zakonom definisanoj proceduri koja je u nadležnosti Instituta za ljekove i medicinska sredstva – CInMED (bivši CALIMS).

“Tim Instituta za javno zdravlje već uveliko realizuje aktivnosti iz domena naših zakonskih ovlašćenja koje prethode vakcinaciji. Pomenute aktivnosti su neophodne, kako bi ovaj zahtjevan proces, definisan međunarodnom i domaćom regulativom, uspješno protekao”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je jedan od bitnih aspekata i edukacija zdravstvenih radnika i medija u cilju pravilnog informisanja građana i sprečavanja širenja štetnih i naučno neutemeljenih informacija.

“Zajedno sa drugim partnerima, Institut za javno zdravlje će jačanju ovog segmenta posvetiti posebnu pažnju u periodu koji je pred nama”, zaključili su iz IJZ-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije