Connect with us

COVID-19

INSTITUT ZA LJEKOVE: Prijavljeno 358 sumnji na neželjena dejstva vakcina

Published

on

Zdravstveni radnici i pacijenti su Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) dostavili ukupno 358 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcina protiv korona virusa, pišu Dnevne novine

Naime, u Crnoj Gori je zaključno sa 27. julom primijenjeno ukupno 322.759 doza različitih vakcina protiv COVID-19 infekcije, što znači da je na svakih 5.000 primljenih doza prijavljeno pet sumnji na neželjene događaje.

Kako su kazali iz CInMED-a, koji zajedno sa Institutom za javno zdravlje prate bezbjednost primjene vakcina, najveći broj prijava, ukupno 231, odnosio se na rusku Sputnjik V.

Slijedi kineska Sinofarm sa 71 prijavom, AstraZeneka sa 55, dok je za sada dostavljena jedna prijava sumnje na neželjenu reakciju nakon primjene Fajzer vakcine.

Nešto veći broj prijava koje se tiču vakcine Sputnjik V u odnosu na ostale je, kako pojašnjavaju, posljedica prije svega činjenice da je veliki broj zdravstvenih radnika primio upravo ovu vakcinu koja je bila prva dostupna protiv korone u Crnoj Gori.

“Svjesni značaja praćenja bezbjednosti oni su u velikom broju prijavili neželjene reakcije koje su sami iskusili nakon vakcinacije. Najčešće prijavljivani neželjeni događaji nakon primjene vakcina protiv COVID-19 su povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost. Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima nakon primjene vakcine”, navode iz lnstituta za ljekove.

U pitanju su, kako pojašnjavaju, očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji. U nešto manjem broju, dodaju, prijavljeni su takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost.

“Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskulamih poremećaja, uglavnom kod pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije različitog stepena ozbiljnosti. U slučaju alergijskih reakcija, nakon primijenjene terapije došlo je do povlačenja svih simptoma”, zaključuje se u saopštenju Instituta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije