Connect with us

COVID-19

ISTRAŽIVANJE: Više od dvije trećine građana koronu doživljava kao ozbiljnu prijetnju

Published

on

Ilustracija

Više od dvije trećine crnogorskih građana koronavirus doživljava kao ozbiljnu prijetnju po državu, a četiri petine zabrinuto je da bi oni ili njima bliske osobe mogli da se zaraze, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Ipsos uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a.

Istraživanje, koje je sprovedeno na temu koronavirusa od 15. do 18. decembra, na nacionalno reprezentativnom uzorku, pokazuje da će skoro svi građani Crne Gore, 90 odsto, Novu godinu čekati kod kuće i to samo s članovima svog domaćinstva.

„Kao i u oktobru, četiri petine građana, 80 odsto, zabrinuto je da bi oni lično ili njima bliske osobe mogli da se zaraze, a preko dvije trećine građana, 71 odsto, doživljava koronavirus kao ozbiljnu prijetnju po zemlju“, navodi se u istraživanju.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks kazala je da je ohrabrujuće vidjeti da je većina ljudi planirala da Novu godinu dočeka kod kuće s porodicom i to još prije nego što su proglašene dodatne mjere za vrijeme praznika.

“I ja ću biti jedna od tih ljudi, samo što ću moju porodicu u ponoć gledati preko ekrana, jer su stotinama milja daleko. Ovo moramo uraditi samo jednom za ovu neobičnu godinu“, navela je Medoks.

Zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Mihaela Bauer, zahvalila je svim građanima koji će u svojim domaćinstvima proslaviti Novu godinu.

„To je doba kad svi čeznemo za rođacima i prijateljima, no, samo ove godine, pozivamo sve građane da pronađu druge načine da očuvaju toplinu s onima koji su im bliski. Sigurna sam da će nas to približiti kraju pandemije”, navela je Bauer.

Istraživanje je pokazalo da se građani o koronavirusu najviše informišu preko nacionalnih televizija.

Na drugom mjestu su, kako se navodi, novinski portali na internetu.

Kao i u prethodnim istraživanjima, skoro svi građani, 95 odsto kažu da su informisani o ovoj temi.

Direktor istraživačke agencije Ipsos u Crnoj Gori, Vladimir Raičević, rekao je da podaci o glavnim izvorima informacija o koronavirusu ukazuju na ogromnu društvenu odgovornost medija tokom pandemije.

„S obzirom na to da će građani Novu godinu čekati s porodicom kod kuće, bitno je da im mediji, posebno nacionalne televizije, ponude kvalitetan program i pravovremene i tačne informacije o koronavirusu“, naveo je Raičević.

Iz UNICEF-a je saopšteno da se nacionalno reprezentativni uzorak za istraživanje sastoji od 807 građana, koji imaju 18 i više godina.

„Prikupljanje podataka obavljeno je telefonskim istraživanjem, s upitnikom prosječne dužine od deset minuta, u periodu od 15. do 18. decembra”, dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije