Connect with us

COVID-19

ITALIJA: Kampanja u znaku cvijeta jagorčevine, početak vakcinacije polovinom januara

Published

on

Virtuelni prikaz paviljona

“Italija se ponovo rađa sa jednim cvijetom”. To je slogan koji će pratiti cijelu kampanju vakcinacije u zemlji koja je među najpogođenijim u svijetu pandemijom koronavirusa.

Vakcinacija će se obavljati u specijalnim paviljonima, koji će biti postavljeni po trgovima italijanskih gradova, a koji će biti napravljeni od prirodnih materijala, drveta i platna, i oni u obliku cvijeta jagorčevine koji ima pet latica.

U prvoj fazi biće izgrađeno 500, a u drugoj fazi još 1.500, u cijeloj zemlji. Osmišljeni su tako da se lako montiraju i razmontiraju, a energetski su samoodrživi.

“Kao cvijet, ove strukture će se rascvjetati u italijanskim gradovima, napajaće se sunčevom energijom i davaće osjećaj sigurnosti i povjerenja”, objašnjava arhitekta Stefano Boeri izvor svoje inspiracije. Računa se na veliku pomoć kompanija koje će donirati materijal za njihovu gradnju.

Jagorčevina, kao simbol snage, nade, ponovnog rađanja. Jednostavni cvijet koji simbolizuje ranjivost, kao suštinsku odliku ove pandemije. U paviljonima će biti uposleno na hiljade zdravstvenih radnika, tri hiljade ljekara i četiri puta više srednjeg medicinskog osoblja.

Vlada, regioni, gradske opštine rade neprekidno za početak kampanje masovne vakcinacije koja će obuhvatiti 1,8 miliona Italijana u prvoj fazi, sa početkom od polovine januara.

Početak vakcinacije trebalo bi da krene istovremeno u svim zemljama Evropske unije. Pripremljene doze Fajzer vakcine trebalo bi da stignu u dvije tranše do 30. januara. U prvoj fazi biće vakcinisani ljekari i ostalo medicinsko osoblje. Potom, stanovnici od 60 do 80 godina starosti. Nakon njih, zaposleni u ključnim sektorima, kao što je školstvo. Predviđa se da će treća faza biti gotova do 15. septembra naredne godine, sa početkom školske godine.

 

(Izvor: italijanski mediji, prevod: Portal Luča)

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije