Connect with us

COVID-19

KAD EU PREGOVARA SA AstraZeneka, ZOVU NJU: Splićanka odgovorna za svaku pošiljku

Published

on

Iskra Reić (FOTO: European Health Summit)

Jedina svjetska tema je vakcina protiv koronavirusa, kojega nedostaje baš u ključnom trenutku kad se pandemija, zahvaljujući niskim temperaturama u Evropi i Americi – opet razmahala.

Ispalo je tako da se vodi žestoka bitka za svaku pošiljku, a čelnici EU-a pritiškaju “AstraZeneca” u vezi isporuke već dogovorenih količina vakcina.

U ime “AstraZenece” pregovore vodi Iskra Reić, rođena Splićanka, ćerka  uglednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Splitu – Zlatana Reića.

Iskra Reić je viša potpredsjednica kompanije za Evropu i Kanadu. Doktorica je dentalne medicine, a diplomu je stekla na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Britansko-švedskoj kompaniji pridružila se 2001. godine, a izvršna potpredsjednica za Evropu i Kanadu postala je u aprilu 2017. Odgovorna je za rezultate šest hiljada zaposlenih u trideset zemalja, piše Slobodna Dalmacija.

Čelnici EU-a pregovaraju s Iskrom Reić jer je upravo ona potpisala ugovor o distribuciji vakcinea. Kako je Reić naglasila krajem prošle godine, gostujući na Hrvatskom radiju, vakcina  se neće prodavati po tržišnim cijenama, već po cijeni proizvodnje od nekoliko dolara po dozi.

Govoreći za medije, naglasila je da ju je nakon studija stomatologije u Zagrebu profesionalna znatiželja usmjerila prema firmi koja se bavi razvojem inovativnih lijekova, i da ju je upravo sklonost ka novim znanjima dovela do tako visoke pozicije u “AstraZeneci”.

Profesionalni put ju je vodio iz rodnog Splita u Zagreb, Brisel  i London.

Sama Iskra kaže  da je uvijek pridavala značaj razvoju karijere kroz timski rad i nastojala biti primjer drugima i pokazati im da se uprkos gustom poslovnom rasporedu i brzom tempu života, uvijek može pronaći vremena za učenje i da zato želi podstaći i druge da čine isto.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije