Connect with us

COVID-19

KAVARIĆ: Skoro 58 odsto djece ima neki vid patološkog ponašanja zbog pandemije

Published

on

Do sada bilo zaraženo 3.000 djece: Kavarić - Foto: RTCG

Skoro 58 odsto djece u Evropi ima neki vid izmijenjenog patološkog ponašanja zbog pandemije, kaže direktor Domova zdravlja Pogorice Nebojša Kavarić.

On je istakao da je do sada u Crnoj Gori koronom bilo zaraženo oko 3.000 djece, sa lakšom kliničkom slikom, te da je nivo transmisije oboljenja u školama vrlo mali. Smatra da zbog socijalnog kontakta škole moraju raditi kako bi djeca očuvala mentalno zdravlje.

Kavarić u Jutarnjem programu TVCG ističe da djeca, uz određene izuzetke,  nijesu toliko pogođena kovid slikom u cijelom svijetu.

„Mentalni uticaj pandemije, izolacije, odsustvo prije svega normalne socijalne sredine kakva je škola, druženja, zajedničkih sportskih, kulturnh aktivnosti napravili su, po mišljenju evropskih institucija,  da skoro 58 odsto djece u Evropi  ima neki vid izmijenjenog patološkog ponašanja zbog pandemije. Iako je preko 40 %  manja mogućnost da se djeca inficiraju, nego odrasli“, napominje Kavarić.

U Crnoj Gori je do sada bilo oko 3.000 djece inficirane virusom korona.

„Oko 1.000 u uzrastu do devet godina i oko 2.100 uzrasta 9 do 18 godina. Nema teže kliničke slike, ali sve što je bilo u uobičajenim okolnostima ventil za socijalna događanja, nasilje u porodici, agresivnost, psihopatološko ponašanje, sada je izostalo zatvaranjima, pa je povećan broj kriminaliteta, povećan je broj onih koji traže pomoć u centrima za mentalno zdravlje“, kaže Kavarić. .

Ističe da je broj onih koji traže pomoć u mentalnim centrima povećan skoro 50 odsto.

1 Comment

1 Komentar

  1. Rada

    11.04.2021. at 17:29

    Pa vi napravite sistem kao Svedska, otvorite sve. Nismo mi trazili da budemo zatvoreni, zatvaranje ste nam nametnuli vi-struka. Ako je kao sto kazete virus bezazlen zasto sjedimo u kucama, zasto nosimo maske, zasto insistirate na vakcinaciji? 24h smo bombardovani informacijama o broju oboljelih, umrlih i novozarazenih i ovo sto se desava nasilje i agresivnost je produkt vasih mjera a virus, po vasim rijecima bezopasan. Usaglasite se jednom u zivotu ako uopste imate predstavu sa cim imamo posla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije