Connect with us

COVID-19

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Donacije Statisa i Deripaske mogle da ugroze pregovore o isporuci ruske vakcine

Published

on

Ministarka zdravlja Borovinić Bojović

Iz Ministarstva zdravlja tvrde da nije tačno da firma Adriatic Properties nije dobila dopis Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED) u kojem je od njih zatraženo da dostave dokumentaciju koja je neophodna u cilju razmatranja navedene donacije.

“Crnogorskoj javnosti danas je plasirana još jedna zlonamjerna i  gruba neistina. Naime, apsloutno je netačna izjava iz firme Petrosa Statisa, Adriatic Properties da nisu dobili dopis Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED) u kojem je od njih zatraženo da dostave dokumentaciju koja je neophodna u cilju razmatranja navedene donacije.

Ponavljamo da se CInMED, 08. 02. 2021. godine, na zahtjev Ministarstva zdravlja, koji je upućen 03. 02. 2021. godine, zvaničnim dopisom (koji dostavljamo u prilogu) obratio firmi grčkog biznismena za dostavljanje tražene dokumentacije, kako bi obezbijedili sve uslove da vakcine protiv Covid 19 budu uvezene u našu zemlju, u skladu sa svim važećim međunarodnim propisima i protokolima u ovoj oblasti.

Inače, da tvrdnja iz firme Adriatic Propreties ne stoji, potvrđuje i pisana komunikacija između pomenute kompanije i Ministarstva zdravlja Crne Gore, od 02.02.2021. godine, kada nam je upućen dopis o namjeri da donira vakcine, na koji je Ministarstvo zdravlja odgovorilo već narednog dana (03.02.2021.godine), što takođe dostavljamo u prilogu.

Toliko o istinitosti, ozbiljnosti i dobroj namjeri”, piše u saopštenju.

Kako navode, Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja nastoje da svojim građanima obezbijede kvalitetne, pouzdane i bezbjedne vakcine, ali “isključivo na zakonit način, u skladu sa važećim međunarodnim propisima i protokolima”.

“Činjenica je da ne postoji ni jedna država u svijetu, pa ni u regionu i Evropi, koja je od neke privatne kompanije ili pojedinca nabavila vakcine protiv Covida. Svaka vakcina koja je kupljena i isporučena je došla ili od proizvođača ili od države donatora ili, što je najčešće slučaj, u saradnji ta dva entiteta sa državom koja potražuje vakcine. Isključivo na taj način će i Crna Gora dobiti vakcine. Dakle, svi ugovori o vakcinama potpisivani su na najvišem diplomatskom nivou ili sa proizvođačem ili sa vladom zemlje proizvođača.

Zbog crnogorske javnosti ponavljamo da  je apsolutno netačno da je Vlada odbila bilo koju donaciju, pa ni vakcina koje su ponudili grčki biznismen Statis i ruski Oleg Deripaska. Samo smo se pozvali na proceduru koja se mora poštovati. Kao što smo u više navrata saopštili ni od firme Adriatic Propreties ni od Olega Deripaske nije stigla zvanična ponuda o donaciji, a zvaničnici iz Rusije, sa kojima smo se konsultovali, predočili su nam da bi takva donacija mogla da ugrozi  zvanične diplomatske pregovore o isporuci ruske vakcine.

Ovo je jedina i prava istina, sve ostalo su krajnje neutemeljene optužbe i pokušaji manipulisanja javnosti”, navedeno je iz Ministarstva.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije