Connect with us

COVID-19

MINISTARSTVO ZDRAVLJA PONOVILO: Ni jedna donacija nije odbijena, niti zvanično ponuđena

Published

on

Ministarstvo zdravlja (MZ) je zbog, kako navode, svakodnevnih netačnih i malicioznih javnih izjava i komentara, vezano na nabavku vakcina protiv virusa COVID-19 putem donacija, ponovilo da ni jedna donacija nije odbijena, već da one nisu zvanično ni ponuđene, pa ih, kako su kazali, samim tim uopšte i nema.

Oni su kazali da “određeni malipulatori, kako bi prikupili sitne političke poene”,  optužbama pokušavaju da obmanjuju javnost i koriste “spinove za apsolutno neutemeljene napade”.

“Apsolutno je netačno da je Vlada odbila bilo koju donaciju, pa ni vakcina koje su ponudili grčki biznismen Statis i ruski Oleg Deripaska. Međutim, postoji procedura koja se mora poštovati. Nikada nije stigla zvanična ponuda o donaciji od Olega Deripaske, niti nam je ikada stigla zvanična ponuda o donaciji. U ministarstvu je održan sastanak sa predstavnicima Deripaskine fondacije, gdje je neformalno rečeno da bi možda bilo moguće da dođe do donacije vakcina, ali nista više od toga se nije desilo. Nakon toga Ministarstvo zdravlja kontaktiralo je predstavnike ruskih institucija, koji su nam predočili da bi takva donacija ugrozila zvanične diplomatske pregovore o isporuci ruske vakcine”, naveli su u saopštenju.

Ističu da od grčkog biznismena nikada nisu dobili pisani akt kojim se precizira o kojim se vakcinama radi ili o načinu transporta.

“Institut za ljekove i medicinska sredstva je na zahtjev Ministarstva zdravlja 08.02.2021.godine uputilo dopis kompaniji Adriatic Propreties, u kojem je navedena dokumentacija koju je neophodno dostaviti u cilju razmatranja navedene donacije. Do danas nije stigao odgovor na taj dopis”, istakli su.

Tvrde da su se konsultovali sa kancelarijom SZO u Crnoj Gori i dobili odgovor da su svi ugovori o vakcinama potpisivani na najvišem diplomatskom nivou ili sa proizvođačem ili sa vladom države zemlje proizvođača.

Kazali su da ovakva donacija nije izvodljiva jer se ugovori moraju sklapati sa proizvođačima i država, i te zemlje, te da su ih proizvođači upozorili da bi takva vrsta sporazuma ugrozila pregovore koje vode sa njima.

“Donacija je izvodljiva jedino direktnim kontaktom sa proizvođačem ili državom i onda Vlada preduzima dalje korake ulaskom u bilateralne odnose. Uostalom, vakcine stižu u Crnu Goru, legalnim kanalima, i to dobro znaju politički dušebrižnici i manipulatori, zbog čega su dodatno glasni i uznemireni”, saopštili su iz ministarstva.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije