Connect with us

COVID-19

NE ZNA SE TAČNO KAD ĆE VAKCINE, MOGUĆE KRAJEM JANUARA: Predstavili plan vakcinacije

Published

on

Crna Gora ima dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu protiv COVID 19. Prve vakcine se mogu očekivati krajem januara, početkom februara, i cilj je da svima bude dostupna, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Vlada Crne Gore predstavila je Nacionalnu strategiju za imunizaciju protiv SARS – CoV-2 (COVID-19).

Na pitanje koliko smo bliže vakcini, odnosno da li će stići krajem januara ili početkom februara, kako je najavljeno ranije, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da su pregovori svakodnevni i da zahtijevaju i više puta organizovane sastanke sa pojedinačnim proizvođačima i zemljama.

“ Nadamo se da ako nastavimo ovim tempom da će početi proces vakcinacije krajem januara, početkom februara”, rekla je Borovinić Bojović i dodala da sada ne bi o konkretnom datumu zbog komplikovanih procedura pregovora.

Ministarka zdravlja moli građane za određeno strpljenje.

“Pregovori koje mi sada vodimo sve zemlje u regionu vodile su u junu i julu, što znači da bi u redovnim dogovorima za ovakve ugovore trebalo četiri do šest mjeseci. Ponašamo se veoma odgovorno i principijelno i u ubrzanim smo procesima dogovora”, tvrdi Borovinić Bojović.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović rekla je da strategija ima jedan cilj – nesmetano i jednako dostupna vakcina za sve u Crnoj Gori.

“ Prioritetne grupe su zdravstveni radnici, heroji u bijelom, koji su svih mjeseci pandemije stajali na prvoj liniji odbrane. Pored njih, prioritetne grupe su i starije osobe i hronični bolesnici “, precizirala je Brajović.

Epidemiolog Dragan Laušević je odgovarajući na pitanje koliko smo opremljeni za prijem vakcina kazao da nema nikakvog razloga za brigu.

“Crna Gora sada ima kapacitete da primi hitne isporuke. Na tri mjesta imamo mogućnost da držimo vakcine na niskim temperaturama, a to se odnosi samo na Fajzerovu vakcinu “, naveo je on.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je ranije da će prvo da budu vakcinisane rizične grupe građana, stariji od 85 godina, ali da će se granica pomjerati prema 65 godina starosti. U obzir će se uzimati, kako je rekla, i komorbiditeti, odnosno prateća oboljenja građana.

“U drugom krugu biće vakcinisani zdravstveni radnici, odnosno svi oni koji se nalaze na neposrednoj liniji odbrane od koronavirusa, a nakon toga prema protokolu, akcinom planu koji će obuhvatati i prosvjetu i sve ostale ranjive grupe stanovništva”, objasnila je Borovinić Bojović.

Vakcinacija u Crnoj Gori, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da počne krajem mjeseca. Borovinić Bojović saopštila je da je cilj da prva vakcina koja dođe u Crnu Goru bude sa evropskim sertifikatom. Kazala je da se aktivno razmišlja i o vakcinama kineskih i ruskih proizvođača…

“Tačno da smo pred Novu uspjeli da omogućimo ostvarivanje bilateralnih odnosa sa zemljama proizvođačma, ali moram da naglasim da rad na odnosima nije jednostavan i zahtijeva vrijeme. Većina zemalja u regionu je ovakve odnose formirala u junu i julu, te su imali dovoljno vremena za nabavku i dolazak vakcina u njihove zemlje, što u Crnoj Gori nije bio slučaj. Jedino na čemu se radilo bila je COVAX inicijativa, bez državne garancije, koja je naknadno uplaćena u decembru. Morali smo za kratko vrijeme uspostavimo konekcije sa pojedinacnim proizvođačima, u stalnoj smo komunikaciji sa Evropskom unijom”, kazala je Borovinić Bojović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije