Connect with us

COVID-19

NOVE MJERE: U kafiće i diskoteke samo uz kovid potvrdu

Published

on

Ulazak u unutrašnjost kafića, klubova i diskoteka, prema novim mjerama, biće moguć samo za osobe koje posjeduju dokument da je osoba u cjelosti vakcinisana ili da je primila prvu dozu, da posjeduje negativan PCR test, ne starijem od 72 sata, dokaz da je osoba preboljela Kovid-19 infekciju i dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, ne starijem od 48 sati, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. Nove mjere, kako je saopšteno, važe od danas do 20. avgusta

Galić je kazao i da su vlasnici ugostiteljskih objekata u obavezi da odrede osobu koja će kontrolisati posjedovanje dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.

“Od lica koja imaju do 18 godina ne zahtijeva se da ispunjavaju bilo koji od ovih uslova osim prilikom ulaska u diskoteke ili noćne klubove. U tom slučaju, moraju pokazati jedan od četiri propisana uslova (vakcinacija, PCR ili brzi antigenski test)”, naveo je direktor IJZ.

Pod istim uslovima, kako je navedeno, omogućava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom.

Galić je saopštio i da se masovna okupljanja i festivali, koji ne mogu da se iskontrolišu na ograničenom prostoru putem Nacionalne COVID potvrde, odlažu do 20. avgusta. To su, kako je naveo, događaji poput Bokeške noći, karnevala i sl.

Online preuzimanje od sjutra

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje, Aleksandar Sekulić, saopštio je da dosadašnje potvrde i dalje važe, te da skeniranje traje dvije sekunde, i da će od sjutra biti moguće i online preuzimanje.

“Svi građani koji su do sada dobili potvrde o vakcinaciji, nezavisno od toga da li su vakcinisani jednom ili objema dozama, te potvrde mogu da koriste i za ulazak u restorane, kafiće, diskoteke, noćne klubove i sportske objekte”, rekao je Sekulić.

Dodao je da će građani koji se ubuće budu vakcinisali ili radili PCR ili brzi antigenski test, dobiće Nacionalnu COVID potvrdu koja se izdaje na vakcinalnom punktu ili kod izabranog ljekara. Na njoj se nalaze svi podaci:

1) Dokaz o jednoj ili obje doze vakcine;
2) Negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata;
3) Pozitivan PCR koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana;
4) Negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

“Naglašavam da očekujemo da će uskoro, najdalje do ponedeljka, preuzimanje Nacionalne digitalne potvrde preko portala ezdravlje biti omogućeno u narednih 24 sata. Na taj način ćemo skratiti put građanima koji ispunjavaju jedan od četiri propisana uslova – neće morati da idu ni na vakcinalni punkt ni kod izabranog ljekara, već će potvrdu preuzimati online”, kazao je Sekulić.

“S obzriom na to da se vlasnici ugostiteljskih i sportskih objekata pitaju kako će da provjeravaju potvrde – odgovor je: lako, treba im pametan telefon sa kamerom ili besplatna aplikacija za očitavanje QR koda. Kada kameru približite QR kodu, prikazuje se link koji otvara ezdravlje na kom se zelenom bojom potvrđuje da ispunjavate makar jedan od četiri tražena uslova. Ukoliko ne ispunjavate nijedan od propisanih uslova, pojaviće se crvena boja koja je dokaz da ne možete proći dalje. QR kod važi uz lični identifikacioni dokument”, dodao je Sekulić.

U slučaju potrebe, biće formirana tri COVID centra

Direktor podgoričkog Doma zdravlja, Danilo Jokić, kazao je na konferenciji, da će u slučaju potrebe, zdravstveni sistem organizovati tako da će COVID pacijente usmjeravati u tri zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa: sjever, centar i jug. Istakao je da da će Klinički centar Crne Gore morati da radi u punom kapacitetu, uz određeni broj COVID postelja.

Jokić: Juče su, na zahtjev građana, otvoreni punktovi u Tuzima i Golubovcima

“Kao šef Koordinacionog tima za praćenje procesa imunizacije podsjećam javnost da smo preduzeli sve mjere za što komforniji proces imunizacije za građane Crne Gore. Podsjećam da, osim na vakcinalnim punktovima, građani u Crnoj Gori mogu se vakcinišu i dalje kod kuće ili na poslu u slučaju da je iz jedne familije prijavljeno dvoje, a iz firme više od četvoro ljudi. Juče smo, na zahtjev građana, otvorili punktove u Tuzima i Golubovcima. Pozivam sve građane u svim sredinama da ako imaju slične potrebe da reaguju i da se obrate podgoričkom Domu zdravlja”, rekao je Jokić.

Podsjetio je da će od ponedjeljka, 2. avgusta pa do kraja septembra, u Crnu Goru će stići preko 100 hiljada Fajzer vakcina.

“One će stizati u manjim kontigentima na nedjeljnom nivou i biće dijeljene svim crnogorskim gradovima jer smo prethodno obezbijedili uslove da svaki dom zdravlja ima mogućnost da čuva ove vakcine na propisanoj temperaturi”, dodao je direktor DZ.

Podsjetio je i da je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović u Skupštini nedavno saopštila da u Crnoj Gori trenutno raspolažemo sa 326 COVID postelja, koje momentalno mogu biti proširene na 830.

Vlada donosi mjere

Sve nove epidemiološke mjere od sada će donositi Vlada Crne Gore, saopštila je Slavojka Šuković iz Ministarstva zdravlja. Kako je pojasnila na konferenciji za mediji, Vlada donosi mjere koje se odnose na zabrane i ograničenja ulaska u Crnu Goru, zabranu i ograničenja rada privrednih društva, i druge…

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije