Connect with us

COVID-19

PRAZNA PRIČA: U Crnoj Gori još nema registrovanih proizvođača vakcina

Published

on

Crnogorskom Institutu za ljekove i medicinska sredstva do danas nije podnijet nijedan zahtjev za registraciju vakcine protiv novog koronavirusa.

Zahtjev za registraciju podnosi proizvođač.

Željka Bešović iz Instituta kazala je “Vijestima” da su procedura i uslovi za registraciju vakcina, kao i ostalih ljekova, definisani Zakonom o ljekovima i Pravilnikom o bližim uslovima za izdavanje dozvole za stavljanje lijeka u promet.

“Uslovi se prevashodno odnose na dostavljanje odgovarajućih podataka o ispitivanju vakcine kojima se dokumentuje njen kvalitet (farmaceutsko-hemijsko-biološka ispitivanja), bezbjednost i efikasnost (pretkliničke i kliničke studije). Napominjemo i da u skladu sa navedenim pravnim aktima postoji mogućnost ubrzanog postupka registracije ljekova i vakcina, nakon njihove registracije u EU, uz dostavljanje istovjetnih podataka koji su dostavljeni i regulatornim organima u EU, odnosno Evropskoj agenciji za ljekove”, odgovorila je Bešović.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je da će ove sedmice biti predstavljen akcioni plan vakcinacije.

Ona je, međutim, kazala da će svakako prvo da budu vakcinisane rizične grupe građana, stariji od 85 godina, ali da će se granica pomjerati prema 65 godina starosti. U obzir će se uzimati, kako je rekla, i komorbiditeti, odnosno prateća oboljenja građana.

“U drugom krugu biće vakcinisani zdravstveni radnici, odnosno svi oni koji se nalaze na neposrednoj liniji odbrane od koronavirusa, a nakon toga prema protokolu, akcinom planu koji će obuhvatati i prosvjetu i sve ostale ranjive grupe stanovništva”, objasnila je Borovinić Bojović.

Vakcinacija u Crnoj Gori, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da počne krajem mjeseca. Borovinić Bojović saopštila je da je cilj da prva vakcina koja dođe u Crnu Goru bude sa evropskim sertifikatom. Kazala je da se aktivno razmišlja i o vakcinama kineskih i ruskih proizvođača…

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije