Connect with us

COVID-19

PROBLEMI I ZA ONE KOJI IMAJU VAKCINE: Danska i Norveška obustavile vakcinisanje AstraZenekom nakon slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka

Published

on

Danske vlasti navode da je mjera privremena, a nijesu saopštili koliko je slučajeva otkriveno

Danska je privremeno obustavila vakcinaciju vakcinom AstraZeneka protiv covida-19 nakon izvještaja o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka, od kojih je jedan zabilježen u zemlji, saopštile su danas danske vlasti.

One nijesu rekle koliko je zabilježenih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka u Europi, ali je Austrija u nedjelju iz opreza privremeno zaustavila vakcinisanje dozama AstraZeneka iz jedne serije dok se ne istraži slučaj smrti zbog poremećaja zgrušavanja krvi, te slučaj plućne embolije.

Danske vlasti navode da je još šest evropskih zemalja prestalo koristiti vakcinu iz jedne serije AstraZeneke. Među njima su Norveška, a obustavu je najavila i Italija.

“Mi i Danska agencija za lijekove moramo odgovoriti na izvještaje o mogućim ozbiljnim nuspojavama u Danskoj i drugim evropskim zemljama”, rekao je čelnik danske agencije za zdravstvo Soren Brostrom.

Vakcinacija će biti obustavljena u trajanju od 14 dana.

AstraZeneka tvrdi da je njena vakcina podvrgnuta strogim kontrolama kvaliteta te da “nije bilo potvrđenih teških nuspojava povezanih sa vakcinom”. Takođe je rekla da je u kontaktu s austrijskim vlastima te da u potpunosti podržava njihovu istragu.

Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila je u srijedu da dosad nije bilo dokaza koji povezuju vakcinu AstraZeneka sa dva slučaja u Austriji te da broj tromboemboličkih incidenata kod ljudi koji su primili tu vakcinu nije veći od onog u opštoj populaciji.

Među tri miliona koji su se vakcinisali AstraZenekinom vakcinom bila su 22 takva incidenta do 9. februara, navodi EMA.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije