Connect with us

COVID-19

SAD: Rezultati istraživanja ukazuju na 100-procentnu efikasnost vakcine AstraZeneca!

Published

on

Prvi podaci pušteni u javnost iz američkog kliničkog istraživanja o efikasnost vakcine  AstraZenece/Oxforda koje je obuhvatilo 30.000 dobrovoljaca govore da ona ima 100-procentnu efikasnost kad je u pitanju prevencija ozbiljne bolesti, hospitalizacije i smrti.

Taj podatak vrlo vjerovatno će regulatora u Sjedinjenim Državama uvjeriti da i vakcinu  AstraZenece/Oxforda što prije pusti iz američkih skladišta. Može se reći kako nalaz 100-postotne učinkovitosti u Sjedinjenim Državama daje dodatnu snagu odluci Evropske agencije za lijekove koja je utvrdila kako je vakcina švedsko-britanskog proizvođača dovoljno sigurna jer koristi značajno premašuju rizike. Efikasnost AstraZenece/Oxforda od 100 posto na koje ukazuje američko kliničko istraživanje čak ga diže iznad onoga što je poznato iz istraživanja o učinkovitosti vakcina Pfizera i Moderne.

Što se pak tiče sprečavanja razvoja bilo kakve bolesti, tu je prema nalazima iz američkog kliničkog istraživanja AstraZeneca takođe iznenađujuće efikasna, jer sprječava razvoj bolesti u 79 posto slučajeva. Drugim riječima, iz američkog kliničkog istraživanja podaci upućuju kako su nakon vakcinacije vakcinom AstraZenece/Oxforda rizici teške bolesti, hospitalizaciji i smrti svedeni na minimum, dok su šanse da će vakcinisana osoba dobiti lakši oblik kovida svedene na 21 posto.

Treba napomenuti kako je u američkom kliničkom istraživanju čak četvrtina ispitanika bilo starije od 65 godina. To je vrlo važna informacija jer je u ranijim evropskim istraživanjima grupa starijih bila premalo zastupljena te su neke zemlje u početku odlučile preporučiti da se tom vakcinom e vakcinišu osobe starije od 65 godina. Tek nakon sumnji da češće kod mlađih ta vakcina izaziva teže nuspojave (krvne ugruške), došlo je do promjene pristupa prema kojem je vakcinacija onemogućena starijima, dakle, onima kojima je najpotrebnija. Nakon odluke Evropske medicinske agencije neke su zemlje čak potpuno promijenile preporuke.

Stručnjaci tumače razliku u rezultatima iz američkog kliničkog istraživanja AstraZenece/Oxforda u odnosu na ranija istraživanja u Britaniji i Brazilu u različitom doziranju odnosno režimu vakcinacije. No, nakon što je tom vakcinom vakcinisano više od 18 miliona ljudi, više nema dilema kako je ono vrlo učinkovito kod starijih osoba, a što je najvažnije za zaustavljanje broja smrti kao najgoreg ishoda pandemije.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije