Connect with us

COVID-19

STUDIJA: Fajzer dostiže punu efikasnost nakon 11 dana, revakcina nije potrebna

Published

on

Jedna doza vakcine Fajzer postiže skoro punu efikasnost oko 11 dana od primanja, tako da može da se ispostavi da druga doza nije potrebna, pokazala je studija koju su izveli naučnici sa Barnet univerziteta u Melburnu.

“Ovo su vijesti koje mogu da donesu optimizam. Efikasnost mRNA vakcina protiv kovida počinje 11. dana od primanja. Ovo otvara mogućnost da se dođe do zaštite u kratkom vremenskom roku”, prenio je njujorški Medrxiv, sajt koji je u vlasništvu neprofitne Kold Spring Harbor laboratorije.

U tekstu se navodi da nije bilo evidentnog napretka u davanju druge doze poslije tri ili četiri nedjelje, što samo ukazuje na snagu prve doze (bar u kratkoročnim uslovima kada su zalihe limitirane) i pomaže zdravstvenim službama veću fleksibilnost kada je riječ o drugoj dozi, ukoliko se utvrdi da je neophodna.

Ugledni Forbs se poziva na Nju Ingland medisin Džurnal, u kojem se navodi studija da su osobe koje su dobile drugu dozu pokazale jak imunološki odgovor na nove sojeve kovida, jedino je odgovor bio manji na južnoafrički soj.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije