Connect with us

COVID-19

SZO: Sazvaće sastanak o novom soju koronavirusa

Published

on

Ženeva, (MINA) – Svjetska zdravstvena organizacija sazvaće sastanak članica kako bi razmotrili strategije za borbu protiv novog soja korona virusa, koji se pojavio u Velikoj Britaniji, saopštio je direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

On nije naveo datum održavanja sastanka.

“Ograničavanje putovanja u svrhu suzbijanja širenja virusa je mudro dok ne budemo imali više informacija”, objavio je Kluge na Tviteru i pozvao na pojačane preventivne mjere.

Tijelo sa sjedištem u Ženevi objavilo je u ponedjeljak da novi soj koronavirusa otkriven u Velikoj Britaniji, za koji se pokazalo da se brže širi nego ranija varijanta, “nije izvan kontrole”, prenosi Hina.

Predstavnica SZO Maria Van Kerkhove rekla je da novi soj koronavirusa, iako je zarazniji, ne uzrokuje teže oblike bolesti niti više smrtnih slučajeva, pozivajući se na britanske analize.

SZO je objavila da uskoro očekuje više detalja o mogućem uticaju novog visokozaraznog soja koronavirusa, dok je niz zemalja zatvorio granice za putovanja iz Velike Britanije, zbog straha od njegovog širenja.

Novi soj koji je uzbunio Veliku Britaniju otkriven je i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Holandiji, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj.

U saopštenju objavljenom u utorak SZO je ponovila da još nema dovoljno informacija da bi se utvrdilo može li novi soj uticati na efikasnost vakcina i da su ispitivanja u toku.
(kraj) mip

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije