Connect with us

COVID-19

U SRBIJI OD KORONE PREMINULO 70 LJEKARA: Zašto, ako je u isto vrijeme u Hrvatskoj preminuo jedan ljekar, u Sloveniji nijedan?

Published

on

Foto: printscreen/privatna arhiva/arhiva Nova S

Neadekvatna oprema, iscrpljenost, nedostatak protokola… nagađanja su šta je uzrok tolikoj smrtnosti ljekara. Broj drugih preminulih zdravstvenih radnika nepoznat je.

Doktorka Marina Tošić, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja u Zrenjaninu, preminula je juče od kovida 19. U prethodna dva dana, od iste bolesti preminule su još dvije njene koleginice, dr Sonja Rakočević, pedijatar u KBC Priština i doktorka Zvezdana Starčević, pedijatar u Kliničkom centru u Novom Sadu.

Njihovim tragičnim smrtima broj preminulih ljekara u Srbiji se, prema podacima Sindikata ljekara i farmaceuta, od početka pandemije popeo na 70. Istovremeno, za isti vremenski period i pod sličnim uslovima, u Hrvatskoj je umro jedan doktor, iako je broj zaraženih bio visok kao i u Srbiji, a u Sloveniji nijedan!

Dr Sonja Rakočević imala je 47 godina

Među nedavno preminulim je i dr Nenad Maksimović anesteziolog star 37 godina, čiji je odlazak izazvao burnu emotivnu reakciju i kolega i javnosti. Ovaj mladi stručnjak radio je u Kliničkom centru Srbije, a tokom pandemije koronavirusa bio je angažovan u Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović”.

Dr Maksimović preminuo je sa 37 godina

Doktor Predrag Kon, koji je juče na Fejsbuku podijelio potresni status doktorke Milene Stojanović, hirurga u KBC “Dr Dragiša Mišović”, koja od marta radi sa pacijentima oboljelim od Covid-19, obrisao je svoju objavu.

Doktorka Stojanović je dio porodice epidemiologa i člana Kriznog štaba Branislava Tiodorovića. Ona se potresnim riječima oglasila na Fejsbuku, navodeći da se oseća tužno, bijesno i nemoćno.

Kon je isprva podijelio njen status na Fejsbuku, navodeći: “Slobodni ste da ga dijelite dalje. I treba”, da bi već danas, njegova objava nestala sa ove društvene mreže.

Portal Nova.rs pokušao je da kontaktira doktora Predraga Kona, kako bi dobio odgovor na pitanje zbog čega je obrisao status sa svog profila na Fejsbuku, kao i da li osjeća odgovornost zbog preminulih ljekara u zdravstvenom sistemu Srbije, s obzirom na to da je i sam dio Kriznog štaba, međutim, do objavljivanja ovog teksta, Predrag Kon nije odgovorio na njihove poruke i pozive.

U svom Fejsbuk statusu, doktorka Milena Stojanović osvrnula se na smrt njenih kolega, kao i na sve nadčovječanske emotivne i fizičke napore koje podnose ljekari.

Njen status koji je juče podelio i sam Kon, prenosimo u cjelosti.

“Ljuta sam. Besna. Tužna. Nemoćna.

Kako opisati sva stanja beznađa kroz koje prolazimo poslednjih 10 meseci? Da li je morao Neša da umre da bismo se trgli? Sve društvene mreže, novine, portali – svi žale, pišu hvalospeve. Poznati dobijaju još jedan poen, pridobijaju narod, još jedan politički uspeh, još jedna stepenica više u borbi za položaj. Tužno i sramotno.

Za dan su zaćutali i antivakcinaši, teoretičari zavere, protivnici krpa na licu, pljuvači doktora i medicinskih radnika, oni koji ne priznaju izmišljeni i najsmešniji virus, oni kojima smeta zatvaranje kafića, ukidanje žurki, utakmica, provoda, skijanja, odlaska na more.

Do kada? Dan-dva i sve će biti isto. Zaželeće se opet svojih normalnih života i nastaviti.

O, da. I ja želim opet svoj normalni život. Želeo ga je i Neša, ali nema ga više. Zauvek. Zauvek. Ni Danijele Gordić. Ni profesora Borzanovića. Ni dr Dejanovića. I još koliko njih…nema ih više. Zauvek.
Da li ste se nekad setili svih njih dok niste počeli da ih žalite? NE. Neli sam obećala da če biti dobro, da će sve proći. Neši sam mahala pre samo četiri dana, dok mi se smejao i pokazivao mi da je dobro, preko traheostome.
Ne znate kako. Nemoguće. Pa, sve vi znate!

Pre samo četiri dana je i u našoj intenzivnoj bilo devetoro doktora na respiratoru. Sad ih je sedmoro – umrli su Neša i Rade. Ne. Meni je žao i NAMA koji radimo tu svaki dan što ih nismo spasli. A svi su oni samo jednog dana otišli na posao. Normalno – popili kafu, poljubili decu i otišli na posao. To je naš posao, za to smo školovani, za to smo plaćeni.
I molim vas, gledaoci nacionalnih frekvencija, dajte sad što više negativnih komentara, pljujte još jače po nama. Biće nam još draže da samo radimo svoj posao. I za ono malo duše koje nosimo u sebi i nismo izgubili.
NELA, NEŠO, MIŠO, RADE…žao mi je što nismo uspeli, drugari – u ovoj bici u kojoj smo se zajedno borili. Božić je. “

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović izjavio je da Krizni štab i Ministarstvo zdravlja moraju da daju odgovor na pitanje zašto je od početka pandemije u Srbiji preminulo 70 ljekara od posljedica korona virusa.

Radovanović je agenciji Beta izjavio da je nepoznat broj preminulih među ostalim medicinskim radnicima i da te podatke takođe treba staviti na uvid javnosti.

“Prema dostupnim podacima u Sloveniji nije preminuo nijedan ljekar od korona virusa, dok je u Hrvatskoj zabilježen samo jedan smrtni slučaj. Ovako velika smrtnost u Srbiji mora da se istraži”, rekao je epidemiolog.

K.V.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije