Connect with us

COVID-19

U UTORAK: Stiže Varhelji, ali i Fajzer vakcine

Published

on

Foto: Oliver Varhelji Tviter

Evropski komesat za proširenje Oliver Varhelji dolazi na Zapadni Balkan,  kada u region stižu i prve vakcine koje je finansirala Evropska unija.

Varhelji je na Tviteru napisao daće 651.000 Fajzer/Biontek vakcina biti isporučeno zemljama Zapadnog Balkana od maja do avgusta.

Vakcine će, kako je saopšteno iz Evropske komisije, pomoći da se ubrzaju kampanje vakcinacije, da se osigura da su svi medicinski radnici u prvoj liniji i neke od najugroženijih grupa vakcinisani.

“Putujem na zapadni Balkan da bih prenio jasnu poruku: Stalo nam je! Stalo nam je do naših partnera i do njihovih zdravstvenih radnika i najugroženijih. Isporuka vakcina potvrđuje našu kontinuiranu posvećenost pružanju podrške, kao što to činimo od izbijanja pandemije. Zajedno jači!”, kazao je Varhelji.

Iz EK dodaju da se vakcine se finansiraju iz paketa od 70 miliona eura koji je Komisija usvojila u decembru 2020. godine kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina, obezbeđenih u okviru avansnih sporazuma EU o kupovini za partnere sa Zapadnog Balkana.

Komesar Varelji započinje posjetu regionu u ponedjeljak popodne u Srbiji, zatim u utorak ide u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, a potom u srijedu u Albaniju i na Kosovo.

“Dok je u regionu, razgovaraće sa vlastima o odgovoru na pandemiju, kao i o podršci EU u ovom kontekstu”, saopšteno je i EK.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije