Connect with us

COVID-19

UŽIVO: Škole i vrtići u većini opština zaključani do 1. aprila, nema lokdauna, smanjen broj hospitalizacija

Published

on

Vlada je odlučila da i dalje nema lokdauna, ali da će škole i vrtići ostati zaključani do 1. aprila u 13 opština, uključujuči i Podgoricu. Na konferenciji za medije saopšten je ohrabrujući podatak – da je konačno počeo da pada broj hospitalizovanih pacijenata u KCCG.

Takođe, zvaničnici su naveli da će ukupno 400.000 doza ruske i kineske vakcine biti dostupno do 20. aprila.

“Vaspitno obrazovne ustanove u Herceg Novom, Beranama, Bijelom Polju, Kotoru, Pljevljima, Mojkovcu, Baru, Podgorici, Plužinama, Cetinju, Ulcinju, Šavniku i Nikšiću biće zatvorene od danas do 1. aprila”, saopštila je epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Marija Božović na konferenciji za medije Ministarstva zdravlja o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Božović je rekla da je epidemiološka situacija složena, ali da neće biti totalnog zaključavanja u sedmici za koju su donešene mjere

Vaspitno obrazovne ustanove će nastaviti da rade u Gusinju, Plavu, Petnjici, Rožajama, Žabljaku, Andrijevici, Danilovgradu, Budvi, Tivtu, Kolašinu i Tuzima.

Prema njenim riječima, donešene su nove mjere za Berane, koje stupaju na snagu od večeras u ponoć i važe do 31. marta.

U tom gradu zabranjuje se izlazak i ulazak, tranzit je dozvoljen, kretanje je zabranjeno od 21 do 5 sati, predškolske ustanove, škole i fakulteti ostaju zatvoreni, a nastava se organizuje onlajn, zabranjuje se organizovanje rekreativnih aktivnosti na otvorenom i zatvorenom, zabranjuje se rad ugositteljskih objekata, zabranjuje se rad fitnes centara, tržnih centara…

“U Šavniku, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, važe iste nove mjere kao u Beranama”, kazala je Božović.

MJERE

Od novih mjera, Vlada je zabranila rad prvostepenih socijalno-ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dječje zaštite u centrima za socijalni rad do 31. marta 2021. godine.

“Izabrani doktor da, na zahtjev zaposlenog u skladu sa zdravstvenim stanjem i medicinskom dokumentacijom utvrdi privremenu spriječnost za rad do 30 dana (koju je utvrdio izabrani tim ili izabrani doktor) i privremenu spriječenost za rad duže od 30 dana (koju je utvrdila nadležna ljekarska komisija) produži do 31. marta 2021. godine”, kazala je Božović.

U grupi gradova u kojoj je Berane su i Podgorica, Cetinje, Kotor, Plužine, Bar, Pljevlja, Budva, Tivat, Bijelo Polje, Mojkovac i Herceg Novi.

U Šavniku, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, važi zabrana masovnih/socijalnih okupljanja, rad privrednih društva i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima, zabranjuje se organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima, a zabranjuje se i rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (tržni centri, štandova/tezgi i sl.).

Prema novim mjerama, zabranjen je i dalje rad priređivača igara na sreću, zabranjuje se rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju zanatsku i uslužnu djelatnost, zabranjuje se rad vaspitno-obrazovnih ustanova (predškolske ustanove, škole, fakulteti) i ustanova kulture, zabranjuju se sve sportske manifestacije, a dozvoljen je rad institucija od vitalnog značaja.

SMANJEN BROJ HOSPITALIZACIJA U KCCG

Direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović saopštila je da prvi put poslije više mjeseci, broj hospitalizovanih pacijenata je smanjen za pet odsto.

“U odnosu na prošlu sedmicu, broj hospitalizovanih pacijenata je smanjen pet odsto, a broj životno ugroženih opao je oko dvadeset posto”, kazala je ona, pozvavši  građane da poštuju propisane mjere.

MILATOVIĆ O VAKCINACIJI

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da je potrebno oko 400.000 građana vakcinisati.

U Crnoj Gori je trenutno, kako je precizirao, 44.000 doza cjepiva.

Podsjetio je da su formirana tri štaba koja kontrolišu poštovanje mjera.

“To je dalo rezultate u cilju smanjenja broja oboljelih. Želim da pošaljem apel da moramo svi kao društvo da se ujedinimo, vidite da poštovanje mjera daje rezultate. Stav Vlade je i zdravlje i ekonomija, na Savjetu se jako puno diskutuje o balansu o tome. Kada je u pitanju zatvaranje Crne Gore to nije zatvaranje samo ekonomije, to je zatvaranje cijelog društva, koje imaju i druge reperkusije. Ovo je borba u kojoj nema podjela na ove ili one, u kojoj ne smijemo da budemo polarizovani”, navodi Milatović.

On je kazao da smatraju da će ova sezona koju projektuju na oko 50 odsto one iz 2019. biti takva kako je projektuju.

Target je kaže da se vakciniše oko 400.000 građana. Do kraja marta bi dodaje, trebalo da stigne 20-30 hiljada vakcina iz Covaxa. Narednih dana bi trebalo da stigne još jedna isporuka ruskih vakcina te da postoji najava da će sredinom aprila stići dodatna tranša od 200.000 vakcina iz Rusija. Najavio je da bi 200.000 vakcina kineskih trebalo da stigne do 20. aprila.

SPREMNO 350 RESPIRATORA

Direktorka Radulović je saopštila 350 kiseoničnih mjesta u KCCG može da bude u potpunosti spremno.

“Daleko smo od broja 350, ali moramo da računamo da postoje i nekovid pacijenti kojima može da zatreba respirator. Tehnički, svih 350 mjesta, zahvaljući kiseoničkim pumpama, su u punoj funkciji, Vjerujem da će se to desiti i u Opštoj bolnici Nikšić. Juče se tamo ništa nije desilo, nego smo kao pravi zdravstveni sistem djelovali ujednačeno”, rekla je direktorica KCCG.

Ona je rekla i da ne možemo reći da su samo mjere uticale na broj novooboljelih, već da su veliki uticaj imala i masovna okupljanja, konkretno u Nikšiću.

“Ako u jednom trenutku bilo kojoj bolnici nestane kiseonika, potrudićemo se da mi pomognemo da se premosti taj matičan period”, dodala je Radulović.

LOKDAUN I VAKCINACIJA

“Sve mjere koje predlaže IJZ su prvesntveno zdravstvene, u momentu kada ih donosimo, nije naš posao da razumišljamo kako će uticati na ekonomiju, finansije… Zanima nas samo kako ćemo da spriječimo širenje virusa, ne mislimo na druge aspelkte i iz tog razloga postoje druga tijela koja se time bave i koja sagledavaju cjelokupnu situaciju”, kazala je epidemiološkinja Marija Božović, na pitanje novinara o predlozima IJZ za totalno zaključavanje.

Neophodno je samo da se poštuju osnovne preventivne mjere, dodala je Božović.

Na pitanje o besplatnoj imunizaciji za osobe koje nemaju državljastvo Crne Gore, epidemiološkinja je rekla da će imunizacija biti besplatna i za njih.

Milatović je dodao da se u svakoj zemlji epidemiolozi bore za rigoroznije mjere.

“Nije isto zatvoriti se u martu prošle godine, i živjeti kroz nešto godinu dana i zatvoriti opet ljude”, rekao je ministar ekonomskog razvoja i istakao da “najboljih odluka nema”.

Prenos uživo možete posmatrati na portalu Luča.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije