Connect with us

Vakcina

BRITANSKA ŠTAMPA: Rusi ukrali formulu AstraZeneke i stvorili Sputnjik V

Published

on

Britanska štampa piše da je Rusija iskoristila špijuna kako bi ukrala formulu za Astrazenekinu vakcinu protiv koronavirusa. Formulu su ukrali da bi napravili svoju vakcinu Sputnjik V i postali prva država koja je proizvela efikasnu vakcinu protiv kovida. Povodom tih navoda oglasila se i Moskva, tvrdeći da su optužbe apsolutno nemaju smisla

Bezbjednosni izvori na koje se poziva tabloid “Dejli mejl” tvrde da je moskovska “krtica” uspjela da ukrade tajne podatke o vakcini – iako se ne zna da li je dokument bio u oksfordskoj laboratoriji ili u Astrazenekinoj fabrici, ili bočicu sa vakcinom i prokrijumčari ih van zemlje na dalje analize.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov oglasio se povodom optužbi i rekao da je britanski tabloid “San” u kojem se takođe pojavila ova informacija, dobro poznat i da nije naučni list.

“San je dobro poznat i nije naučni list. Ovo je vjerovatno naš stav prema objavi tog lista”, odgovorio je Peskov, a prenio Tas.

Tvrdnju “Sana” prenijeli su brojni britanski listovi, među kojima su “Dejli mejl”, “Metro” i još neki, a sekretar pri ministarstvu policije Velike Britanije Dejmijan Hajnds nije želio da odgovori na pitanje da li je ta tvrdnja tačna, ne negirajući optužbe.

Navodi se da je Sputnjik V “sumnjivo sličan” AstraZenekinoj vakcini razvijenoj na Oksfordu.

“Fer je pretpostavka da postoje neke strane zemlje koje konstantno pokušavaju da se dokopaju osjetljivih podataka, uključujući komercijalne i naučne tajne i intelektualno vlasništvo”, rekao je on.

Špijuni MI5 ranije su naveli da su ruski hakeri od marta 2020. godine više puta pokušali da izvedu hakerske napade na Oksford. Nekako u to vrijeme, britanski naučnici najavili su da su Oksford i AstraZeneka počeli da rade na vakcini protiv korone, posjeća Dejli mejl.

U aprilu prošle godine Oksford i AstraZeneka su saopštili da počinju prva testiranja na ljudima. Mjesec dana kasnije oglasila se Moskva tvrdeći da su razvili svoju vakcinu, da bi u avgustu Putin u TV obraćanju rekao Rusima da je njihova zemlja pobijedila u trci za vakcine i proizvela prvu vakcinu protiv Kovida 19.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije