Povežite se sa nama

Vakcina

Fajzer: Buster doze biće potrebne i u narednim godinama

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Još se ne zna da li će se one primjenjivati svakih šest mjeseci ili jedanput godišnje

Ben Ozborn, direktor farrmaceutske kompanije Fajzer rekao je da će nam buster doze vakcine protiv kovida-19 vjerovatno biti potrebne i u predstojećim godinama, ali još se ne zna da li će se one primjenjivati svakih šest mjeseci ili jedanput godišnje.

Kada je u pitanju omikron soj koronavirusa Ozborn kaže da za sada još čekamo razne nove podatke o novom soju virusa, ne samo od Fajzera i Bajonteka, već i od vlada i zdravstvenih sistema iz cijelog svijeta, prenosi N1.

„Mislim da već sada imamo osnovne podatke o virusu, a i saznanja o mutacijama veoma su dobro dokumentovane“, rekao je on.

„Još su nam potrebna saznanja o drugim faktorima – o nivou prenosa novog soja i o tome da li će on „istisnuti“ deltu, zatim moramo da znamo kakav je uticaj omikrona na hospitalizacije i potencijalni smrtni ishod u slučaju težeg oblika bolesti i treće, vrlo važno saznanje o tome koliko efikasno vakcina djeluje na ovaj soj“.

„U nedjeljama koje su pred nama imaćemo više podataka o svim tim faktorima, koji će rezultirati odlukama koje će donijeti Fajzer, ali i vlade zemalja u cijelom svijetu“, rekao je Ozborn.

„Mogu reći da smo mi spremni. Ako nam zatreba nova vakcina, mi smo u stanju da je razvijemo i proizvedemo u velikim količinama. Ali u međuvremenu je najvažnije da buster dozu dobiju sve odrasle osobe kako bi se postigao osnovni nivo imuniteta“.

Na pitanje koliko dugo će ljudima biti potrebno vakcinisanje odgovorio je da je to „vrlo teško dugoročno prognozirati s obzirom na to da niko sa sigurnošću ne može da predvidi kako će se virus razvijati u budućnosti“.

„Po dosadašnjim naučnim saznanjima verovatno će nam i u predstojećim godinama biti potrebni određeni nivoi docepljivanja odrasle populacije. Nažalost ne znamo da li će se raditi o docepljivanju svakih šest mjeseci ili svakih godinu dana, kako to činimo u slučaju vakcinacije protiv raznih sojeva gripa“, kazao je Ozborn.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije