Povežite se sa nama

Vakcina

IJZ: Zaštita od obolijevanja nakon vakcinacije je čak 93.38 odsto

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“S obzirom na učestale mutacije virusa i podatke o tome da imunitet slabi pet mjeseci nakon druge doze, molimo i ohrabrujemo građane da dobiju i svoju treću dozu vakcine. To može biti vakcina koju ste dobili kao prve dvije ili Fajzer. U isto vrijeme, molimo i građane koji su prirodno stekli imunitet da ne odlažu vakcinaciju”, navodi se u saopštenju Instituta

Zaštita od obolijevanja od koronavirusa, nakon dobijene dvije doze vakcine, u Crnoj Gori iznosi 93.38 odsto. Tačno toliko vakcinisanih građana se do danas nije zarazilo, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore.

Navode i da među građanima koji su dobili obje doze vakcine, oboljelo je njih 6.62 odsto.

“Da vakcine itekako, u najvećem broju slučajeva, “čuvaju glavu” dokazuje i podatak da je među 240.109 građana koji su dobili dvije doze vakcine, smrtnost 0.07 odsto”, saopštili su iz Instituta.

Ovo su, kako kažu, podaci istraživanja IJZ koje je sprovedeno zaključno sa 17. novembrom 2021. godine koji govore u prilog naučnim dokazima o tome da nas imunizacija u najvećem procentu štiti i od obolijevanja i od najtežih posljedica.

“S obzirom na učestale mutacije virusa i podatke o tome da imunitet slabi pet mjeseci nakon druge doze, molimo i ohrabrujemo građane da dobiju i svoju treću dozu vakcine. To može biti vakcina koju ste dobili kao prve dvije ili Fajzer. U isto vrijeme, molimo i građane koji su prirodno stekli imunitet da ne odlažu vakcinaciju”, navodi se u saopštenju Instituta.

Ističu da je najviše građana dobilo Sinofarm vakcinu (63 odsto), Fajzer (24.8 odsto), Astra Zeneka (9.4 odsto) i Sputnjik V (2.4 odsto), a da su sve vakcine pokazale izuzetno visok stepen zaštite i od hospitalizacije i od smrtnih ishoda.

U svom saopštenju, iz Instituta navode da je od 164.390 osoba vakcinisanih Sinofarm vakcinom, nakon obolijevanja od korona virusa, preminulo 137 osoba, što znači 0,08 odsto a inficirano je 7,5 odsto.

Dalje, od 43.493 osobe vakcinasene Fajzer vakcinom, nakon obolijevanja, 4 osobe su preminule što je 0,009 odsto, a inficirano 1,6 odsto.

“Od 25.363 osoba vakcinisanih Astra Zenecom, nakon obolijevanja, umrlo je 9 osoba odnosno 0,03 odsto, a inficirano 6,4 odsto. Od 6.863 osobe vakcinisane Sputnjik V vakcinom, nakon obolijevanja, umrlo je 17 osoba odnosno 0,25 odsto, a inficirano 9,2 odsto”, saopštili su iz IJZ.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije