Connect with us

Vakcina

ŠEF BAJONTEKA: Naša vakcina je vjerovatno učinkovita i protiv drugih sojeva koronavirusa

Published

on

Iz njemačke farmaceutske kompanije Bajontek uvjereni su da njihova vakcina protiv koronavirusa djeluje i u slučaju zaraze novim sojem koronavirusa koji je stigao iz Velike Britanije, piše Business Standard.

Ipak, izvršni direktor Ugur Sahin kaže da su dalja ispitivanja potrebna kako bi se to sa sigurnošću moglo tvrditi.

“Trenutno ne možemo garantovati da i naša vakcina može pružiti zaštitu protiv novog soja. Ipak, naučno gledano, velika je vjerovatnoća da se imunološki odgovor ove vakcine takođe može nositi i s novim vrstama virusa”, kaže suosnivač BajoNTeka.

Naime, proteini na novom soju su i dalje 99% isti kao i oni na dosadašnjem soju.

“Sa sigurnošću ćemo znati tek kada napravimo test, a trebaće nam oko dvije nedjelje da dobijemo potrebne informacije. Ipak, vrlo je vjerovatno da je naša vakcina i dalje učinkovita”, rekao je Sahin.

I Bajontek/Fajzer i Moderna juče su rekli da će njihove vakcine djelovati i protiv novog soja koronavirusa. Provode se testovi da se vidi hoće li učinkovitost ostati na oko 95 posto.

U slučaju da se vakcina mora prilagoditi novoj varijanti, kompanija bi to mogla učiniti za otprilike 6 nedjelja. Ipak, regulatori bi možda trebali odobriti promjene prije nego što bi se eventualno nova vakcina mogla upotrijebiti.

Podsjetimo, vakcina Bajonteka i Fajzera odobrena je za upotrebu u više od 45 zemalja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije