Connect with us

COVID-19

VAKCINE SU UNOSAN BIZNIS: Fajzer očekuje 26 milijardi dolara prihoda od vakcina

Published

on

Američka farmaceutska kompanija Fajzer saopštila je danas da u ovoj godini očekuje 26 milijardi dolara prihoda od vakcina protiv covida-19, znatno povisivši procjenu zbog ubrzanog vakcinisanja građana širom svijeta.

U prva tri mjeseca ove godine prihod od vakcina koje je Fajzer razvio u saradnji sa njemačkom kompanijom BioNTech iznosio je 3.5 milijardi dolara.

U cijeloj godini očekuju prihod od 26 milijardi dolara, uz očekivanu isporuku 1.6 milijardi doza vakcina, prema ugovorima potpisanim do sredine aprila. Do sada su očekivali da će iznositi 15 milijardi dolara.

Predviđaju da će u 2022. godini proizvesti najmanje tri milijarde doza.

“Na temelju dosadašnjeg iskustva mislimo da će vjerovjatni ishod biti trajna potražnja za našom vakcinom protiv covida-19, slična onoj za vakcinu protiv gripe”, rekao je glavni izvršni direktor Albert Bourla.

Fajzer i BioNTech ravnopravno dijele troškove i bruto dobit od vakcina, koje se građanima dijeli u dvije doze, uz stopu učinkovitosti veću od 90 odsto, prema trećoj fazi ispitivanja.

Fajzer je saopštio da očekuje zaradu na vakcinu, za razliku od, na primjer AstraZeneke i Johnson & Johnsona, koji su najavili da će njihove vakcine biti dostupne na neprofitnoj osnovi do kraja pandemije.

Fajzer je prvo ovogodišnje tromjesečje zaključio sa prihodima od 14.6 milijardi dolara, što “odražava operativni rast po stopi od 42 odsto”. Prilagođena dobit po dionici poskočila je 47 odsto, na 93 centa.

U cijeloj godini očekuju prihod u rasponu od 70.5 do 72.5 milijardi dolara i prilagođenu dobit po dionici od 2.5 do 2.6 dolara.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije