Connect with us

COVID-19

VELIKA BRITANIJA: Odobrena Fajzer/Biontek vakcina protiv koronavirusa

Published

on

Foto: unsplash.com

Velika Britanija je postala prva zapadna država koja je izdala dozvolu za vakcinu protiv Covida-19, otvarajući put masovnoj imunizaciji vakcinom Fajzer/Biontek koja počinje sljedeće nedjelje za one koji su pod najvećim rizikom.

Prve doze vakcine stigle bi narednih dana, rekli su iz Regulatornog tijela za ljekove i zdravstvene proizvode. Velika Britanija je kupila 40 miliona doza vakcine, za koju se pokazalo da ima 95% efikasnosti u posljednjim ispitivanjima.

Portparol Odjeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu rekao je: „Vlada je danas prihvatila preporuku Regulatornog tijela da odobri Covid-19 vakcinu od kompanije Fajzer/Biontek.”

„Slijede mjeseci rigoroznih kliničkih ispitivanja i temeljne analize podataka stručnjaka koji su zaključili da je vakcina ispunila svoje stroge standarde sigurnosti, kvaliteta i efikasnosti.”

„Zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju uskoro će takođe objaviti svoje najnovije savjete za prioritetne grupe koje će dobiti vakcinu, uključujući stanare domova za njegu, zdravstveno osoblje, starije osobe i klinički izuzetno osjetljive grupe. Vakcina će biti dostupna širom Ujedinjenog Kraljevstva od sljedeće nedjelje. “

Sekretar za zdravstvo Met Henkok rekao je da će prve doze biti izdate najugroženijim ljudima. Velika Britanija bi naredne nedjelje imala na raspolaganju 800.000 doza, rekao je on.

Dodao je: „Cilj će biti vakcinacija putem Nacionalne zdravstvene službe (NHS) u cijeloj Velikoj Britaniji onoliko brzo koliko kompanija može da proizvede. To će pomoći u spašavanju života. Jednom kada zaštitimo najugroženije, to će nam pomoći da se vratimo u normalu i nekim stvarima koje volimo. ”

Henkok je za BBC rekao da bi se od Uskrsa sljedeće godine zemlja mogla vratiti u normalu i ukazao da do ljeta 2021. neće biti potrebne mjere.

Iako se vakcina mora čuvati na -70 °C, kompanije kažu da se može čuvati do pet dana u frižideru, na temperaturi od 2-8 °C. Prve prioritetne grupe za vakcinaciju su štićenici domova za njegu koji možda neće moći da dođu u centar za vakcinaciju, zajedno sa osobljem koje ih čuva. Pri temperaturi frižidera, možda im je moguće donijeti vakcinu. Sljedeće na redu biće osobe starije od 80 godina i NHS osoblje.

Podaci ispitivanja pokazali su da je vakcina imala jednaku efikasnost među mlađim dobrovoljcima i onima starijim od 65 godina koji su najviše izloženi riziku od Covida. Pol, rasa i etnička pripadnost takođe nijesu imali razlike.

Fajzer i Biontek kažu da njihova kombinovana proizvodna mreža može globalno da isporuči do 50 miliona doza vakcina u 2020. i do 1,3 milijarde doza do kraja 2021. godine.

Isporuka doza od 40 miliona u Velikoj Britaniji započinje odmah. Isporuka će se nastaviti tokom 2020. i 2021. u fazama „kako bi se osigurala jednaka raspodjela vakcina širom geografskih područja sa izvršenim ugovorima“, kažu kompanije.

Očekuje se da će SAD, koje su naručile 100 miliona doza, i Evropa, koja je kupila 200 miliona, odobriti vakcinu za nekoliko nedjelja.

 

(Izvor: theguardian.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije