Connect with us

COVID-19

ZA EU ODOBRENA VAKCINA!: Vakcinacija u svim zemljama kreće već 26. decembra

Published

on

Zgrada EMA

Evropska agencija za lijekove (EMA), danas je odobrila prvu vakcinu protiv covida-19 u Evropskoj uniji. Riječ je o vakcini koje su proizveli američka Pfizer i njemačka BioNTech.

– Posao smo obavili za samo 11 sedmica. Inače nam za to treba godinu dana – objavili su danas na pres konferenciji iz Naučnog odbora EMA-e.

Euronews navodi kako nakon odobrenja EMA-e nema nikakve prepreke da širom zemalja EU  krene distribucija no, posljednju riječ ima Evropska Komisija. Ipak, predsjednica EK Ursula von der Leyen poručila je kako će Komisija djelovati vrlo brzo te će odluka biti donesena već ove večeri.

Kako je ranije objavljeno, dolazak vakcine u Hrvatsku predviđen je 26. decembra, a potom trodnevna kampanja vakcinacije, kao i u drugim članicama EU – 27, 28. i 29. decembra.

Iako iz EMA-e tvrde kako su posao odradili u rekordnom roku, ta se agencija proteklih tjedana našla na udaru kritika zbog toga što im za postupak odobrenja treba previše vremena. EMA-ino odobrenje došlo je tri sedmice nakon što je ista vakcina odobrena u Velikoj Britaniji, gdje je vakcinacija već počela.

Euronews pojašnjava kako se EMA odlučila za ovakav pristup jer nije htjela da cjepivo bude odobreno po hitnom postupku, što bi značilo da je odobreno samo na kraće vrijeme. Na ovaj način, cjepivo je trajno odobreno i provjereno po svim parametrima.

Nakon Pfizerova i BioNTechova cjepiva, sljedeće koje je na redu je ono koje razvija Moderna. EMA je najavila da će o odobrenju te vakcine odlučivati 6. januara.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije