Connect with us

COVID-19

ZA ZAPADNI BALKAN: Austrija koordinira nabavkom, rezervisano 651.000 vakcina

Published

on

Austrija je preuzela koordinaciju distribucije vakcina protiv COVID-19 za zemlje Zapadnog Balkana, u okviru EU mehanizma raspodjele vakcina. Za region Zapadnog Balkana trenutno je rezervisano 651 hiljada vakcina proizvođača Fajzer-Biontek, kazala je na ambasadorka Austrije Ana Janković koje se danas srela sa ministarkom zdravlja Crne Gore Jelenom Borovinić Bojović.

Ovim mehanizmom, kako je objasnila, vakcine se ne doniraju, već se kupuju, a Evropska komisija je usvojila paket od 70 miliona eura u okviru instrumenta predpristupne pomoći (IPAII) kako bi pomogla zemljama Zapadnog Balkana da nabave ove vakcine.

“Planirano je da vakcine stižu u etapama od aprila do septembra ove godine. Nabavka Fajzer-Biontek vakcina za Crnu Goru realizovaće se kroz bilateralne, odnosno trilateralne ugovore između država Austrije, Crne Gore i proizvođača vakcina”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarka se zahvalila Austriji na podršci koju pružaju u kontinuitetu Crnoj Gori i predočila ambasadorki Janković da su se u posljednja tri mjeseca vodili intenzivni pregovori Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja putem diplomatskih kanala i bilateralnih kontakata sa predstavnicima proizvođačima vakcina, vladama kao i Evropskom unijom i COVAX programom, u cilju što hitnijeg obezbjeđivanja vakcina protiv COVID-19.

Ministarka je istakla da je Crna Gora u decembru stupila u kontakt sa proizvođačem “Pfizer-BioNTech” vakcina kada je potpisano i pismo namjere za kupovinu ovih vakcina.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije