Connect with us

Društvo

BERANE: Danas potraga za mečićima

Published

on

Neophodno je pristupiti sistematskom rješavanju problema krivolova u Crnoj Gori, a prvi potez će biti pokušaj spašavanja mečića čija je majka prije dva dana ubijena u Beranama, saopšteno je nakon sastanka ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandara Stijovića sa predstavnicima nacionalnih lovačkih organizacija, NVO sektora i zainteresovanih strana.

“Akcija će biti sprovedena u toku dana, kojom prilikom će ministar, sve nadležne službe (inspekcijske i lokalne), lokalna udruženja na terenu i zainteresovani građani u Beranama preduzeti sve neophodne mjere u cilju pronalaženja i zaštite mladunaca, koji nijesu dovoljno odrasli za samostalno preživljavanje u divljini. Ministarstvo će zatražiti izjašnjenja od odgovornih lica i institucija nakon čega će inicirati inspekcijski nadzor u Beranama”, navodi se u saopštenju.

Kako su istakli, prije dva dana danu ubijena je i sova ušara u Podgorici, dok je prije nekoliko dana ubijena srna sa lanetom, kao i dva bjeloglava supa sa satelitskim transmiterima iz Hrvatske, a zabilježeni su i drugi slučajevi stradanja divljači i ptica počinjeni od NN lica na teritoriji Crne Gore.

Na sastanku je konstatovano da je neophodno pristupiti sistematskom rješavanju problema krivolova u Crnoj Gori.

“U saradnji sa MUP-om ovo Ministarstvo radiće na rješavanju problema korišćenja vatrenog oružja u lovu, kao i usaglašavanja broja registrovanog oružja sa brojem korisnika koji plaćaju lovačku članarinu da bi se došlo do podatka koliko oružja je u zloupotrebi. Ministar je istakao da će svaki vid krivolova biti procesuiran. Najavljeno je preispitivanje lovačkih nadoknada, korišćenja lovačkog oružja, kao i lovačkih pasa u lovu, način lova u lovištima  posebne namjene i dr. Aktivno će se raditi i na podizanju svjesti o značaju divljači i ptica za biodiverzitet i životnu sredinu”, ističu u saopštenju Ministarstva.

Hitnom sastanku prisustvovao je predstavnik Nacionalne asocijacije lovaca Nikola Marković, profesor Milić Čurović sa Biotehničkog fakulteta u Podgorici, Nataša Kovačević iz NVO “Green Home”, Ksenija Medenica i Perović Aleksandar iz “Centra za zaštitu i proučavanje ptica”, Jelena Marković Galić iz NVO “Parkovi Dinarida“, Marina Radović sa UCG, Stefan Ralević iz NVO “Wild Life Montenegro“, Belma Šestović iz “Nacionalnih parkova CG“ i Duško Ćirović iz Beograda.

Advertisement

Najčitanije